Julklappar företag

show blocks helper

Visar alla 28 resultat

Julklappar företag – Julgåvor till anställda

Julen är ett utmärkt tillfälle att visa de anställda lite extra uppskattning. Många företag väljer att bjuda på julbord eller arrangera en julfest, och det är lika vanligt att dela ut julklappar. Majoriteten av företag ser också till att visa kunder och leverantörer uppskattning för året som gått. Julklappar kan nämligen vårda affärsrelationerna på ett både enkelt och billigt sätt.

Om du funderar på att köpa julklappar till anställda och/eller affärspartners bör du känna till vad lagen säger och framför allt hur skattereglerna ser ut. Reglerna är nämligen något snåriga, och de ser dessutom olika ut beroende på vem som är mottagare. Här är en kort guide till skattereglerna tillsammans med tips på julklappar till anställda och kunder/leverantörer. För mer information, vänligen se Skatteverkets webbplats.

Julklappar till anställda

För julklappar till företagets anställda är huvudregeln att företaget får göra avdrag och att gåvan är skattefri för de anställda om värdet av den är maximalt 450 kr inklusive moms (360 kr exklusive moms). Gåvan får heller inte vara i form av kontanter, men presentkort är i regel alltid skattefria för de anställda.

Vad händer då om julklappen kostar mer än 450 kr? Effekten blir då att den anställde får skatta för hela värdet av gåvan. Det är förmodligen inte så populärt, varför det är mycket viktigt att hålla sig under gränsen.

Om företaget vill kombinera julklappar med julbord eller en julfest gäller att firandet blir skattefritt för de anställda om det kan jämställas med en personalfest (intern representation). Företaget får dock inte göra avdrag förutom för skäliga kostnader upp till 60 kr plus moms för mat och tilltugg och 180 kr plus moms för kringkostnader för exempelvis lokal och underhållning.

Julklappar till affärspartners

När det gäller julklappar för kunder och leverantörer är reglerna lite tydligare. Grundregeln är att företaget inte får göra avdrag för kostnader för julgåvor. Det är i princip endast om det är gåvor av mindre värde eller reklamgåvor som företaget kan få göra avdrag.

Om företaget bjuder på julbord får kostnaden inte dras av. Att göra avdrag för vanlig extern representation är dock fullt möjligt.

Tips på julklappar för anställda

Grundprincipen är alltså att julklappar till anställda bör ha ett värde på maximalt 450 kr inklusive moms, eller 360 kr exklusive moms. Det innebär automatiskt att utbudet av tänkbara julklappar blir något begränsat. Dessutom är det ju vissa julklappar som passar bättre än andra. Det gäller ju att klapparna kan uppskattas av åtminstone de flesta av de anställda.

Typiska julklappar för företag är köksartiklar, plädar, väskor, inredningsdetaljer, lyxigare matvaror, knivset och skålar. För 450 kr inklusive moms finns en väldig mängd produkter att välja mellan för hus, hem och fritid. Andra alternativ kan vara chokladaskar, delikatessprodukter och presentkort.

Det finns dock självklart alla möjligheter att tänka lite utanför boxen. Teknikprylar kan mycket väl fungera som julklappar för företaget. Det kan till exempel handla om powerbanks för mobiler samt hörlurar. Produkter för sport och fritid såsom träningsväskor och picknick-set kan också vara uppskattade julklappar. Det gäller bara att känna av vad som kan gå hem hos de flesta.

Tips på julklappar för kunder och leverantörer

För kunder och leverantörer finns som sagt inte samma beloppsgräns att vara uppmärksam på. Det ger lite större svängrum för företaget, men det är ändå en god idé att hålla nere kostnaderna, särskilt med tanke på att dyrbara gåvor kan ses som mutor. För regelrätta julgåvor, inte representation, finns en mängd alternativ. Många företag väljer samma gåva till alla affärspartners och gåvan är då ofta en som intimt kan förknippas med företaget, dess bakgrund eller dess geografiska ursprung. En gåva som berättar en historia om företaget är ofta mycket uppskattad, men givetvis kan också exempelvis en delikatessbox eller någon annan julklapp med guldkant vara gångbar.

hit counter
preloader