Det är inte försent - här hittar du bra sista minuten julklappar 2023!

Secret Santa

Secret Santa är en rolig jullek där alla deltagare får en tilldelad slumpmässig person som han eller hon ska köpa en julklapp till. Spelet förekommer över hela världen i lite olika varianter, det är ju egentligen bara en annan variant av julklappsutdelning. I Sverige är traditionen med Secret Santa inte lika vanligt som i USA men jultraditionen har ökat i popularitet på sista tiden.

Hemliga tomten, om man översätter namnet på julleken till svenska, spelas med fördel på arbetsplatser och i kompisgäng. Kultserien The Office – som ju utspelas på just en arbetsplats, har ett helt avsnitt tillägnat Secret Santa. På grund av avsaknaden av tydliga regler blir det inte helt oväntat mycket komik och kaos. Michael Scott blir exempelvis sur över att han inte får vara tomte och klär därför ut sig till Jesus istället.

Så här går Secret Santa till

Först och främst väljer ni ett datum när presentutdelningen ska ske. Är det på en arbetsplats kan det vara en av de sista dagarna innan ni går på julledighet. Är det istället kompisar kan det förslagsvis vara någon dag innan julafton.

  1. Alla deltagare skriver sitt namn på en lapp som placeras i förslagsvis en hatt eller liknande. En person kan även ha förberett innan med deltagarnas namn och klippt till namnlappar.
  2. Därefter turas man om att dra ett namn i hatten, namnet som står skrivit på lappen är personen som du ska köpa en hemlig julklapp till. Råkar du dra ditt eget namn lägger du bara tillbaka lappen i hatten och drar ett nytt.
  3. Kom överens om en budget för hur mycket julklappen får kosta. Det kan t.ex. vara en julklapp för 100 kr eller 150 kr.
  4. Till skillnad från julklappsleken behöver man inte vid Secret Santa välja en julklapp som passar alla, utan här gäller det istället att överraska och hitta en present som passar just din mottagare.
DALL-E gör här en AI-bild som ska föreställa Secret Santa i en kontorsmiljö

Tips för Secret Santa

Det finns flera tips och idéer för att göra spelet roligare och mer kreativt.

  • Man kan låta deltagarna skriva ner önskemål på sin lapp likt en mycket minimalistisk önskelista, t.ex. ”tofflor” eller . Personen som ska fixa julklapp kan sen välja att ta hänsyn till detta eller inte.
  • När alla julklappar är utdelade kan man antingen välja att avslöja vem som har gett en julklapp till vem, eller låta det förbli en hemlighet i all framtid. Oavsett hur man gör är det roligare att låta personen som gått paketet få gissa.
  • Låt en annan person skriva namnlappen eller slå in paketet. Du lämnar då inte ifrån dig så många ledtrådar, detta om personen t.ex. annars skulle känna igen din handstil.

Secret Santa online

Det går även med fördel att ta hjälp av internet inför Secret Santa. Istället för att fysiskt träffas och dra namn ur en hatt kan man lika gärna göra detta online. Med en Secret Santa generator kan man enkelt lösa detta.

Man fyller här i namn och e-postadress, därefter får deltagarna ett mail med information om vilken person hen ska köpa julklapp till.

Ett exempel på sådan tjänst är https://www.secretsantaorganizer.com/. Det finns även lösningar där man inte skickar ut e-post utan istället får en URL man kan dela. När man går in på URL:en kan man klicka på sitt namn för att se vem man har blivit ihopparad med.

[Antal röster: 1 Snittbetyg: 4]

Foto av författare
Elin är skribent på HittaJulklappar, hon har tidigare jobbat som webbredaktör på flera mode- och skönhetsmagasin. Att komma på riktigt kluriga och bra julklappstips är den utmaningen hon gillar mest inför julen - både till egna familjen och klappar att tipsa om på Hittajulklappar.nu. | Kontakt: elin@hittajulklappar.nu
preloader