Det är inte försent - här hittar du bra sista minuten julklappar 2023!

Årets julklapp 2022

Lika säkert som att jultomten kommer på julafton så utser HUI (Handelns Utredningsinstitut) årets julklapp. Så även i år. Förra året (2021) var präglat av social distansering och corona-pandemin. År 2022 är istället tyvärr präglat av kriget i Ukraina, stigande inflation och höga elpriser.

Då många känner osäkerhet inför framtiden kommer detta garanterat påverka valet av årets julklapp.

Först och främst, HUI:s kriterier för vad som blir årets julklapp är följande:

 • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
 • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
 • Produkten ska representera den tid vi lever i
Vad blir årets julklapp 2022
Vad blir årets julklapp 2022?

Årets julklapp 2022 – Det hemstickade plagget

Årets julklapp 2022 har nu utsetts till att bli det hemstickade plagget. Att alltså sticka en tröja, halsduk, sockar eller annat varmt plagg för att ge bort till sina nära och kära på julafton. Så här motiverar HUI beslutet:

Det hemstickade plagget är ett sätt att visa omtanke för sina nära och kära, både genom att fysiskt värma upp mottagaren, men även med all omtanke som ligger bakom kreationen. (…) Det hemstickade plagget ger konsumenterna chansen att ge bort en unik, hemmagjord julklapp. Årets julklapp kommer i alla typer av former, storlekar och kostnadsnivåer vilket fångar det skiftande världsläget som 2022 präglats av.

HUI

Det här tror Hittajulklappar.nu blir årets julklapp 2022

Ofta följer HUI sina egna riktlinjer vad gäller sitt val av årets julklapp, men ibland kan man ifrågasätta om det verkligen stämmer. Hörlurar (årets julklapp 2012) och VR-glasögon (årets julklapp2016) var det säkert flera som fick i sina julklappar. Det är mer tveksamt om verkligen det återvunna plagget (årets julklapp 2018) låg i så många paket i tomtens säck, även om det var något som då låg rätt i tiden.

Även om mycket är dystert så finns det även positiva nyheter 2022. Vi har lämnat pandemin bakom oss och istället för social distansering kan folk komma tillbaka till jobbet och umgås igen utan restriktioner.

Vad som blir årets julklapp 2022 presenteras 17 november av HUI på deras årliga presskonferens. Här nedan kan du läsa om vad hittajulklappar.nu tror att det kommer bli.

Ved – Mest sannolika kandidat till årets julklapp 2022?

ved

Blir vintern kall kommer elen sannolikt bli mycket dyr i år. Hade man sagt att ved skulle bli en het (!) kandidat till att bli årets julklapp 2022 för några år sedan hade man sannolikt blivit utskrattad. Nu är det istället en realitet – veden är slutsåld på många håll och alla med en kamin hade sannolikt blivit glada för att få några vedklabbar inslagna i ett paket på julafton.

Just ved är också den kandidat till årets julklapp 2022 som Betsson har gett lägst odds.

Tofflor

Ett bra sätt att hålla värmen inomhus är tofflorna. Det finns allt från exklusiva tofflor i fårskinn eller ullfilt till lekfulla roliga tofflor. Men det har alla samma grundläggande funktion – att hålla fötterna varma. Om inomhustemperaturen är lägre denna julen fyller tofflor helt klart en viktig funktion och är en god kandidat till årets julklapp 2022.

Tofflorna är både något som representerar tiden vi lever i och kan lätt säljas i ett stort antal enheter då redan många butiker har tofflor i sitt sortiment. Det var vissa som trodde på tofflor som årets julklapp även förra året, i år känns denna kandidaten ännu mer aktuell.

Massagepistol

Även massagepistolen var en trolig kandidat till att bli årets julklapp förra året och denna massageprodukten är minst lika aktuell i år. Det är en produkt som många använder sig av i hemmet både för rehab, återhämtning och stresslindring. Närbesläktat med massagepistolen är även den värmande massagekudden.

Gasolkamin

gasolkamin

När elräkningarna är dyra gäller det att försöka få upp inomhusvärmen på andra sätt. Gasolkaminen är en sådan lösning som verkligen ligger rätt i tiden. Värmeföretaget Bluegaz har utsett gasolkaminen Sahara till årets julklapp 2022.

Gasolkaminen tänds automatiskt med tändningsanordningen och kan få ut en total effekt på upp till 4 200W. Priset är heller inte orimligt högt – vilket talar för att kaminen ifråga skulle kunna vara en kandidat till årets julklapp – och ligger i skrivande stund på 3 695 kr.

Klädkollektion från influcener

Detta är helt klart något som ligger i tiden – men efter Margaux Dietz ökända video med en utslagen man i trapphuset minskade sannolikheten för att en influencerskapad klädkollektion skulle bli årets julklapp i år.

På NA-KD finns många klädkollektioner från influencers som Molly Rustas, Moa Mattsson, Romee Strijd, Misslisbell och Amalie Star. De svårare tiderna i år är något som talar emot att välja att köpa dyrare kläder för att en influencer står bakom dem.

Vevradio

Vevradion behöver ingen elkälla utan drivs utan att man helt enkelt vevar igång den. Om kriget eller krisen kommer får man räkna med längre strömavbrott, för att ta del av samhällsinformation ändå kan man då använda sin vevradio. De senaste åren har vi genomlidit både kris (corona) och krig (Ukraina).

En vevradio är perfekt för sin krisberedskap och är något alla bör ha i hemmet. Många moderna vevradios som säljs är dessutom smarta och har även ficklampa och powerbank så att man genom att veva kan få både ljus och möjlighet att ladda sin smartphone.

Solcellsladdare

Även solcellsladdare ligger helt rätt i tiden. Det är både en smart lösning vid strömavbrott (som vevradion) samt ett grönt alternativ för att ladda mobiler, surfplattor och andra enheter. Även solceller är riktigt hett men lite väl kostsamt för att vara en kandidat till att bli årets julklapp utan handlar mer om en egen investering.

Med en portabel solcellsladdare kan man alltid få möjlighet att ladda sina enheter förutsatt att man kan få solljus. Solcellsladdare kan både läggas på marken, hängas upp i träd eller bäras på ryggsäcken om man är ute och vandrar.

Krislådan

krislåda

Krislådan är på sätt och vis en blandning av flera av kandidaterna till årets julklapp. Det innehåller helt enkelt saker som kan tänkas behövas vid en längre kris när samhället inte fungerar som vanligt.

Hit hör vevradio, ficklampa, första hjälpen, konserver, tabletter för att kunna rena vatten, filtar, tändstickor m.m. Krislådan innehåller det mest väsentliga, du kan sen komplettera med mer saker som behövs vid en kris som kontanter, batterier, medicin, kortlek och annat.

Elmätare / energimätare för vägguttag

I tider där vi bör dra ner på vår energiförbrukning är elmätaren en smart produkt som håller koll på hur mycket el som förbrukas. Elmätaren visar hur mycket el som dras och det går även att räkna ut elkostnaden om man fyller i sitt elpris.

Vad tror DU blir årets julklapp?

Rösta här eller kommentera nedan.

Vad tror du blir årets julklapp 2022?

 • Krislåda (36%, 5 röster)
 • Tofflor (21%, 3 röster)
 • Solcellsladdare (21%, 3 röster)
 • Massagepistol (7%, 1 röster)
 • Vevradio (7%, 1 röster)
 • Energimätare (7%, 1 röster)
 • Ved (0%, 0 röster)
 • Klädkollektion från influcener (0%, 0 röster)

Totalt antal röster: 14

Loading ... Loading ...
[Antal röster: 1 Snittbetyg: 5]

Foto av författare
Elin är skribent på HittaJulklappar, hon har tidigare jobbat som webbredaktör på flera mode- och skönhetsmagasin. Att komma på riktigt kluriga och bra julklappstips är den utmaningen hon gillar mest inför julen - både till egna familjen och klappar att tipsa om på Hittajulklappar.nu. | Kontakt: elin@hittajulklappar.nu
preloader