Julklappsspelet

julklappsspeletJulklappsspelet är ett roligt och spännande spel där julklappar byter ägare beroende på hur det går i spelet. Allt som behövs är en tärning och julklappar – sen kan spelet börja!

Grundidén bakom julklappsspelet är att alla deltagarna som är med och spelar köper en eller flera, beroende på vad man har kommit överens om, lite billigare julklappar och lägger i en hög på ett bord. Därefter turas man om och slår en tärning, vid en 1:a eller 6:a (det finns även andra varianter, se nedan) får man välja en klapp från högen.

Efter att alla julklapparna har blivit tagna sätter man på en äggklocka (eller annat tidtagarur) på en överenskommen tid, t.ex. 10 minuter. Därefter fortsätter spelet igen, fast nu får man, om man kastar en 1:a eller 6:a istället ta ett paket från någon annan deltagare. Äggklockan ska vara dold så att ingen vet hur lång tid det är kvar. När äggklockan slutligen ringer får alla behålla de julklappar som man har framför sig.

 

Julklappsspelet – förberedelser

 • Se till att ni har ett bra bord alla deltagarna kan sitta runt, gärna ett runt eller ovalt bord så alla kan nå presenterna i mitten av bordet.
 • Bestäm hur många julklappar alla ska bidra med och sätt en maxgräns för vad julklapparna får kosta, exempelvis 3 julklappar vardera för 30 kr eller 50 kr styck (se gärna vår lista på 50 roliga julklappar under 50 kr).
 • Eftersom utseendet på julklapparna är det enda man har att gå efter när man väljer klappar under spelets gång kan det vara roligt att ”luras” lite, t.ex. genom att ha ett stort paket med skinande guldpapper som bara innehåller någon liten billig pryl.
 • Anordnaren av julklappsspelet behöver ha en eller två tärningar samt en äggklocka eller annat tidtagarur. Det är allt – mer förberedelser än så här behövs inte.

Julklappsspelet – regler

 • Alla deltagarna sitter runt bordet, julklapparna placeras i en hög i mitten av bordet.
 • Alla kastar tärning i tur och ordning för att avgöra vem som ska börja, personen som fått flest antal prickar på tärningen börjar och därefter är det personen till vänster som kastar nästa gång (medurs ordning).
 • Slår man en 1:a eller 6:a får man välja ett paket från högen på bordet, får man ingen 1:a eller 6:a går turen vidare direkt (varianter på detta finns – se nedan).
 • När alla julklapparna på bordet är slut sätter man på en äggklocka (eller någon annan tidtagare) på en förutbestämd tid, vanligtvis en tid mellan 5 och 15 minuter, lite beroende på hur många man är. Äggklockan ska vara dold så att ingen kan se hur lång tid det är kvar av spelet.
 • Därefter fortsätter spelet igen, men istället för att ta en julklapp från mitten av bordet tar man från de andra medspelarna. En regel man ofta kör med är att man inte får ta från någon som bara har en julklapp.
 • När äggklockan ringer är spelet slut och alla får behålla de julklapparna man har framför sig.

Julklappsspelet – tips & varianter

 • Istället för en tärning, använd två tärningar och villkoret för att få ta en julklapp är att man slår dubbla siffror, alltså att båda tärningarna visar samma siffra. Alternativt bara en tärning och man måste få en 6:a.
 • Spela med två tärningar och vid 1:a och 6:a på någon av tärningarna får man ta julklapp, här finns möjligheten att få ta två klappar om båda tärningarna visar en 1:a eller 6:a.
 • En kul variant är att välja ett tema som alla julklapparna i julklappsspelet ska ha. Det kan vara att allting ska bara ät- eller drickbart, eller att presenterna ska börja på en viss bokstav. Om bokstaven t.ex. är B kan presenterna innehålla biobiljett, bok, borste, är bokstaven istället M kan man lägga en mössa eller mugg i paketen osv.
 • Slår man en 5:a måste man istället ge bort en julklapp till valfri person, alternativt en person som har väldigt få eller inga paket framför sig.
 • Vid 6:a får man välja ett paket, vid 1:a får man lägga tillbaka ett paket i högen (om man har något).

Lycka till! Har du några synpunkter på den här artikeln eller egna varianter till julklappsspelet får du gärna kommentera nedan!

Ett annat spel som är roligt att spela tillsammans under julen är bingo, här hittar du färdiga julbingo-brickor att skriva ut.

Tips – 10 billiga julklappar till julklappsspelet

[Antal röster: 156 Snittbetyg: 2.8]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader