Julklappsspelet

julklappsspeletJulklappsspelet är ett roligt och spännande spel där julklappar byter ägare beroende på hur det går i spelet. Allt som behövs är en tärning och julklappar – sen kan spelet börja!

Grundidén bakom julklappsspelet är att alla deltagarna som är med och spelar köper en eller flera, beroende på vad man har kommit överens om, lite billigare julklappar och lägger i en hög på ett bord. Därefter turas man om och slår en tärning, vid en 1:a eller 6:a (det finns även andra varianter, se nedan) får man välja en klapp från högen.

Efter att alla julklapparna har blivit tagna sätter man på en äggklocka (eller annat tidtagarur) på en överenskommen tid, t.ex. 10 minuter. Därefter fortsätter spelet igen, fast nu får man, om man kastar en 1:a eller 6:a istället ta ett paket från någon annan deltagare. Äggklockan ska vara dold så att ingen vet hur lång tid det är kvar. När äggklockan slutligen ringer får alla behålla de julklappar som man har framför sig.

Julklappsspelet – förberedelser

 • Se till att ni har ett bord alla deltagarna kan sitta runt, gärna ett runt eller ovalt bord.
 • Bestäm hur många julklappar alla ska bidra med och sätt en maxgräns för vad julklapparna får kosta, exempelvis 3 julklappar vardera för 30 kr eller 50 kr styck (se gärna vår lista på 50 roliga julklappar under 50 kr).
 • Eftersom utseendet på julklapparna är det enda man har att gå efter när man väljer klappar under spelets gång kan det vara roligt att ”luras” lite, t.ex. genom att ha ett stort paket som bara innehåller någon liten pryl.
 • Du som anordnar julklappsspelet behöver ha en eller två tärningar samt en äggklocka eller annat tidtagarur. Det är allt.

Julklappsspelet – regler

 • Alla deltagarna sitter runt bordet, julklapparna läggs i en hög i mitten av bordet.
 • Alla kastar tärning i tur och ordning för att avgöra vem som ska börja, högst börjar och därefter är det personen till vänster som kastar nästa gång (medurs ordning).
 • Slår man en 1:a eller 6:a får man välja ett paket från högen på bordet, får man ingen 1:a eller 6:a går turen vidare direkt.
 • När alla julklapparna på bordet är slut sätter man på en äggklocka på en förutbestämd tid, vanligtvis en tid mellan 5 och 15 minuter, lite beroende på hur många man är. Äggklockan ska vara dold så att ingen kan se hur lång tid det är kvar av spelet.
 • Därefter fortsätter spelet igen, men istället för att ta en julklapp från mitten av bordet tar man av de andra medspelarna. En regel man ofta kör med är att man inte får ta från någon som bara har en julklapp.
 • När äggklockan ringer är spelet slut och alla får behålla de julklapparna man har framför sig.

Julklappsspelet – tips & varianter

 • Istället för en tärning, använd två tärningar och villkoret för att få ta en julklapp är att man slår dubbla siffror, alltså att båda tärningarna visar samma siffra. Alternativt bara en tärning och man måste få en 6:a.
 • Spela med två tärningar och vid 1:a och 6:a på någon av tärningarna får man ta julklapp, här finns möjligheten att få ta två klappar om båda tärningarna visar en 1:a eller 6:a.
 • Välj ett tema som alla julklapparna i julklappsspelet ska ha.
 • Slår man en 5:a måste man istället ge bort en julklapp till valfri person.
 • Vid 6:a får man välja ett paket, vid 1:a får man lägga tillbaka ett paket (om man har något)

Lycka till! Har du några synpunkter på den här artikeln eller egna varianter till julklappsspelet får du gärna kommentera nedan!

Ett annat spel som är roligt att spela tillsammans under julen är bingo, här hittar du färdiga julbingo-brickor att skriva ut.

Populära sällskapsspel

Fler sällskapsspel som passar bra att spela under julen när hela familjen är samlad.

Curl4All Curlingspel - 299 kr
Gillar du sällskapsspel som kräver fokus har vi hä
Mister Lister - 249 kr
I vilda västern sköt man först och frågade sen. På samma sätt fungerar detta spel, fast istället för kulor så ...
Vad Ritar Picasso? - 299 kr
Nu kanske du tror man måste vara superduktig på at
Jippijaja Quiz Underhållning - 199 kr
Vad heter priset som tilldelas den bästa filmen på filmfestivalen i Cannes? Hur dog Bob Marley? Och i vilken stad utsp...
Med andra ord - 349 kr
Du ska säga samma sak, med andra ord, under tidspr
 
 

Presenter till julklappspelet

Här är några presenttips på bra prylar till julklappsspelet, det är roliga små prylar för under 50 kr:

Shot Sling - 39 kr
Shot Sling är en superrolig leksak som kommer tillsammans med 3 stycken gummibollar. Barnen älskar att leka med Shot S...
Fidget Spinner - 49 kr
Har du problem att hålla koncentrationen uppe när du sitter still för länge? Du kanske redan har provat den klassisk...
MARVEL MONTAGE A5 ANTECKNINGSBLOCK - 49 kr
Snyggt block med Marvel-motiv! Information om MARVEL MONTAGE A5 ANTECKNINGSBLOCK Storlek: A5
Läppstiftspenna - 29 kr
Vi älskar roliga pennor, och tycker att man inte kan ha för många av dem. Det kommer att bli många skratt på mötet...
Sweet Tooth Doft Penna - 34 kr
Liva upp dagen på jobbet eller i skolan med en rolig penna! Pennan är utformad så att det ser ut som en godis, men n...
 
 


[Antal röster: 80 Snittbetyg: 2.8]

Vad tycker du?

free hit counter
preloader