Gör egen adventskalender & paketkalender

diy adventskalenderÄven om utbudet av roliga & spännande adventskalendrar för vuxna har ökat explosionsartat på senaste tiden kan det ändå vara roligt att göra sin egen paketkalender. Då kan man själv sätta prägel på kalendern och helt själv bestämma innehållet.

Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur man kan göra sin egen adventskalender och tips på bra saker att fylla den med.

Det går precis lika bra att göra en egen adventskalender till vuxna som till barn, även om det givetvis är stor skillnad på innehållet. Nedan går vi igenom våra bästa tips på saker att fylla kalendern med.

Ytterligare en fördel med att göra sin egen adventskalender är att man kan fylla den med saker som inte finns i någon färdig kalender, exempelvis om man vill göra en egen ölkalender, prosecco- eller champagnekalender. Tyvärr säljer ju inte Systembolaget någon färdig kalender med alkohol, men det går enkelt att göra själv, som du kan läsa mer om här nedan.


Gör din egen ölkalender

Hos svenska Coolstuff kan man just nu köpa en färdig ”mall” för att göra sin egna ölkalender. Ölkalendern är en snygg kartong i hipstrig design (som sig bör, när det gäller finöl). Kalendern rymmer 24 flaskor på upp till 50 cl stycket, så du kan fylla den med flaskor på både 33 cl och 50 cl.

Välj ut spännande ölsorter från Systembolaget som du fyller kalendern med.

Gör din egen ölkalender-kartongen kostar 99 kr och går att köpa från Coolstuff här.

gör din egen ölkalender kartong


Köpa färdig ölkalender

Vill man istället köpa en färdig ölkalender kan man vända sig till danska Mikkeller, de säljer en färdig ölkalender med 24 öl från Mikkeller och Baghaven beer, både befintliga öl från ordinarie sortimentet samt nyheter.

Priset ligger på 1000 DKK (danska kronor), det går att betala med Paypal och leverans till Sverige är möjlig. Tänk på att leveransen kan ta längre tid eftersom ölkalendern skickas från ett annat land.

Mikkeller ölkalender


Gör din egen paketkalender

Det behöver inte alls vara svårt att göra en egen paketkalender från grunden, speciellt inte om du tycker det är roligt att pyssla och vara kreativ.

 • Ett sätt är helt enkelt att slå in dina 24 paket som julklappar/presenter och hänga upp i ett snöre. Paketen bör vara numrerade från 1-24 så man vet vilken klapp man ska öppna.
 • Det går även att använda toarullar och ha som paket. Här kan du enkelt göra dom till numrerade smällkarameller som du antingen hänger upp i ett snöre, eller varför inte i en julkalendergran?
 • Om du har tänkt fylla din julkalender med platta saker – t.ex. budskap, aktiviteter, meddelanden, sedlar och liknande – går det att använda sig av dekorativa kuvert till kalendern.
 • Det är bara fantasin som sätter gränser här för att göra sin egna paketkalender. Kommer du inte på någon bra idé själv är det bara att leta runt på Pinterest eller Instagram efter ”DIY advent calender” eller liknande (det finns oftast mer roliga och kreativa idéer om man söker på engelska).
toarullar paketkalender

Inspiration från Pinterest – https://www.pinterest.se/pin/374221050257962727/


Färdig paketkalender som du fyller med saker själv

Det finns även färdiga paketkalendrar att köpa i kartong med 24 luckor i. Här kan du fylla din kalender med precis vad du vill. Alla facken i kalendern är 16 cm djupa men finns i tre olika mått: 6 x 6, 10 x 6 eller 10 x 10 cm. Så att du kan fylla kalendern med prylar av blandade storlekar.

Även den här kalendern är från Coolstuff och kostar 89 kr.

Gör din egen adventskalender


Lådor till adventskalender – Minibyrå i papp

Det finns även färdiga små minibyråer i papp som är till för att använda för att göra sin egen adventskalender. Här nedan är en variant från Skapamer för 167 kr som är en kalender formad som ett hus med 24 lådor.

Kalendern viker du ihop själv, det färdiga kalenderhuset har måtten 47,5 x 38,5 cm med ett djup på 9,5 cm. Finns att köpa här.


Saker till paketkalendrar för vuxna (herr & dam)

Vad du ska fylla din adventskalender beror självklart på vem kalendern är till. Normalt vill både herrar, damer och barn ha olika saker i sin julkalender, även om det kan finnas gemensamma intressen. Till sin pojkvän eller flickvän så kan man fylla kalendern med lite mer personliga saker.

Här kommer våra 10 bästa tips på saker att lägga i en paketkalender för vuxna. Vissa saker passar bättre för män, andra för kvinnor, och vissa saker passar lika bra för herrar som för damer. En del av de små paketen är mer lämpade för en person man står nära – som sin pojkvän eller flickvän – medans andra saker passar bättre till en kompis eller till ett syskon.

 1. Biobiljett från SF Bio (kanske till lucka 24?)
 2. Chokladbitar med lite mer exklusiv choklad
 3. Ölflaskor med hantverksöl från mikrobryggerier
 4. Billiga rolig små prylar från vår lista över 50 billiga julklappar under 50 kr.
 5. Små champagneflaskor, alternativt prosecco och/eller små vinflaskor.
 6. Doftljus med olika väldoftande ljus.
 7. En egen erotisk kalender med saker till dig och din käresta, t.ex. kondomer, massageoljor och liknande. Du hittar många kvalitetsprodukter hos t.ex. Joyland. Den här typen av kalender är kanske inget man ger till sina föräldrar, den passar bäst till en pojkvän eller flickvän.
 8. Trisslott eller Bingolott, eller någon annan lott
 9. Aktiviteter eller små kärleksbudskap, t.ex. ”Jag älskar dig för att …” eller ”Ikväll får du middag som jag lagar själv”.
 10. Badskum eller badbomber

Saker till paketkalender för barn

Till barn kommer här får du här 10 tips på saker att lägga i en paketkalender till barn. Här hittar du tips till både små och stora barn, pojkar såväl som flickor.

 1. Legobitar (dela upp en färdig sats i 24 delar, på julafton blir legobygget komplett)
 2. Smådjur t.ex. 24 olika fiskar, hajar och valar med ett djur per lucka.
 3. Pysselböcker och målarböcker i mini-format.
 4. Serietidning, t.ex. Bamse eller Kalle Anka
 5. Badskum
 6. Gosedjur
 7. Badleksaker
 8. Kortlek eller annat litet spel
 9. Lappar med aktiviteter, t.ex. ”Vi ska gå till lekland hela familjen”
 10. Biobiljett

Kommentera gärna nedan med dina egna bästa tips på saker att lägga i paketkalendern!

[Antal röster: 1 Snittbetyg: 5]

Inlägget senast uppdaterat

Vad tycker du?