Årets julklapp

Prenumerera på RSS

Handelns utredningsinstitut har traditionsenligt sedan 1988 utsett årets julklapp i samband med att man i november presenterar prognosen för julhandeln.

Julklappen som utses är ofta en nyhet som presenterats under året eller en produkt som fått mycket eller nyväckt uppmärksamhet. Den här artikeln är ursprungligen från 2010 men uppdateras kontinuerligt allt eftersom nya årets julklappar utses!

Årets julklapp 2019

Mobillådan blev utsedd till årets julklapp 2019. I mobillådan förvarar man sin mobiltelefon för att få mer skärmfri tid hemma.

En produkt som kanske inte kommer köpas av så många men som är ett fenomen som ligger rätt i tiden då forskare varnar för att vi är för uppkopplade.

Mobillåda i trä

Årets julklapp 2018

Återvunna kläder blev utsett till årets julklapp 2018, att återanvända klädesplagg är ett hållbart alternativ till att köpa nya kläder.

Om det var speciellt många som faktiskt fick ett återvunnet plagg i julklapp 2018 är tveksamt, men vi tycker ändå att HUI hänger med bra i svängarna vad gäller delningsekonomi och konsumtionshets.

Årets julklapp 2017 – Elcykeln

Årets julklapp 2017 utsågs den 21 november 2017 till elcykeln. En produkt som enligt HUI speglar svenskarnas klimatmedvetenhet, hälsomedvetenhet och bekvämlighet. Elcykeln sägs uppfylla alla de kriterierna. Efterfrågan och försäljningen av elcyklar har också ökat kraftigt under senare tid.

Årets julklapp 2016 – VR-glasögonen

Årets julklapp 2016 utsågs 22 novemer till att bli VR-glasögonen, motiveringen:

Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer

Årets julklapp 2015 – Robotdammsugaren

Årets julklapp 2015 blev den 24 november utsedd till att bli robotdammsugaren, en pryl som använder den nya robottekniken för att underlätta vardagen och frigöra tid för människor att umgås och ägna sig åt fritidssysselsättningar istället för tråkiga och monotona vardagssysslor som att dammsuga och städa.

årets julklapp 2015 - robotdammsugaren

Årets julklapp 2014 – Aktivitetsarmbandeet

Träningsarmbandet eller aktivitetsarmbandet blev utsett till att bli årets julklapp 2014, en pryl som speglar den rådande tränings- och hälsotrenden.

årets julklapp 2014 - aktivitetsarmbandet

Årets julklapp 2013 – Råsaftcentrifugen

Årets julklapp 2013 blev den 19 november utsedd till råsaftcentrifugen, en hushållsmaskin som gör råsaft av olika frukter, bär och rotfrukter.

Årets julklapp 2012 – Hörlurar

2012 blev hörlurar årets julklapp; ”Lyssna är det nya läsa. Hörlurarna blir en symbol för den mobila trenden”.

Årets julklapp 2011 – Matkassen

Årets julklapp 2011 utsågs den 15 november till att bli matkassen! Den färdiga matkassen är en prenumerationstjänst där man varje eller varannan vecka får hemlevererat en färdig matkasse med råvaror och recept. Det finns flera företag som erbjuder färdig matkasse som tjänst, vi rekommenderar Linas Matkasse (läs om hur du smidigt kan ge bort ett presentkort på matkasse) och Middagsfrid som har inriktning på ekologiska matkassar.

Årets julklapp 2010 – Surfplattan

Årets julklapp 2010 är utsett till att bli surfplattan! De två bästa surfplattorna som finns på marknaden nu är iPad från Apple och Samsung Galaxy Tab med Android-operativsystem.

Så utses årets julklapp

För att en produkt ska bli utsedd till årets julklapp ska en eller flera av följande kriterier vara uppfyllda:

  • Årets julklapp ska vara en nyhet, eller ha fått ett nyväckt intresse för året.
  • Årets julklapp ska ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  • Årets julklapp ska representera vår samtid.

Vad blir årets julklapp 2010?

Årets julklapp 2010 har ännu inte – i skrivande stund – blivit utsedd. Men vi på hittajulklappar.nu gissar på att årets julklapp säkert blir en teknikpryl, exempelvis läsplattan (t.ex. iPad) eller en smartphone. Vi får anledning att återkomma om detta, men vad som än blir årets julklapp 2010 kan du vara säker på att du kommer hitta erbjudanden och tips på var du kan köpa julklappen här!

snögubbe

Årets julklappar genom tiderna

När årets julklapp utsågs första året blev det bakmaskinen som utmärkte sig mest, även woken (1990) och kokboken (2002) handlade om matlagning. Genom åren det varit mycket teknikprylar som utsetts till årets julklapp, exempelvis TV-spel, CD-skivor, internetpaket, DVD-spelare och GPS-mottagare.

Årets julklappar speglar ofta trenderna som går i samhället och blir till nutidshistoria. Valet av årets julklapp 2004 – platt-TV:n – väckte en del kritik p.g.a. julklappens höga pris, dock var det under 2004 som försäljningen av platt-TV:s för första gången gick om ”tjock-tv:n”, och priserna på platt-TV:s föll därefter dessutom snabbt. Numera är knappast platt-TV något att betrakta som en lyxpryl. Efter GPS-mottagaren 2007 blev upplevelsepresenten utsedd till årets julklapp 2008, men försäljningen stannade inte bara vid julhandeln utan en upplevelse blev en populär present att ge bort under hela året, och är så fortfarande. 2009 var det hälsoprodukter och hälsotema som stod i fokus och spikmattan blev en symbol för detta, spikmattan var ett billigt sätt att finna avkoppling och få en stund för sig själv i en stressig tid.

Listan över årets julklappar 1988 – 2019

Bloggat om årets julklapp:

Årets Julklapp 2017 – Ett paket med spänning

Det här inlägget är en gästartikel Handels Utredningsinstitut (HUI) avslöjade den 21:e november 2017 vad som hade blivit utvalt till årets julklapp. De gav också motiveringen till varför just denna produkt förtjänade att få detta fina epitet. De presenterade elcykeln med motiveringen att den har väckt ett starkt intresse hos befolkningen. ”Valet speglar svenskarnas miljömedvetenhet, […]

Det här blir årets julklapp 2017 – Enligt spelbolaget

Spelbolaget Betsson publicerade nyligen oddsen för årets julklapp 2017, precis som HittaJulklappar.nu tror Betsson att smarta högtalare (i vår artikel kallar vi det för trådlösa högtalare) blir årets julklapp. Här är Betssons lista över deras kandidater till att bli årets julklapp, oddsen man ger sina spelare (lägre odds = mer sannolikt) samt vår kommentar: Smart […]

Det här blir årets julklapp 2017!

Det är snart dags för Handelns Utredningsinstitut att meddela vad som blir årets julklapp 2017. Läs vår artikel om årets julklapp 2017 för att se vilka produkter eller tjänst som vi tror ligger bra (och dåligt) till för att bli årets julklapp i år. Gå gärna in och kommentera vad DU tror blir årets julklapp, […]

Vi hade rätt om årets julklapp 2016!

Både hittajulklappar.nu och våra besökare hade rätt om vad som skulle bli årets julklapp 2016. Vi spådde att VR-glasögonen kunde bli årets julklapp 2016 redan för en månad sedan, och även våra besökare var inne på samma spår i omröstningen här på sajten. Omröstningen var en jämn historia mellan VR-glasögonen och Airboarden, men VR-glasögonen var […]

PAF släpper oddsen för årets julklapp 2016

Spelbolaget PAF har nu släppt oddsen för årets julklapp 2016. Antingen så har vi resonerat väldigt lika, eller så har de varit inne och hämtat inspiration från hittajulklappar.nu’s artikel Årets Julklapp 2016 – 6 av deras 7 toppkandidaterna fanns nämligen med i vår lista! Här är PAF:s kandidater till att bli årets julklapp 2016. Lågt odds = hög […]

Det här blir årets julklapp 2015 – Enligt spelbolaget!

Spelbolaget PAF har i dagarna släppt sina odds på vad de tror blir årets julklapp 2015, lägst odds har donation till gott ändamål (4 gånger pengarna), smart klocka (6 gånger pengarna) och Kolsyremaskin (6 gånger pengarna). Alla oddsen hittar du här. Smart klocka fanns även med i våra spekulationer, dock inte kolsyremaskinen eller donation till gott ändamål. […]

Det här tror vi blir årets julklapp 2015

Nu är det bara 67 dagar kvar till julafton, men det är ännu mindre tid kvar tills Handelns Utredningsinstitut presenterar årets julklapp i november. Vi har redan nu börjat spekulera om vilken pryl eller tjänst som blir just årets julklapp, du hittar våra förslag på vad vi tror blir årets julklapp 2015 här. Kommentera gärna artikeln och skriv vad du […]

hit counter
preloader