Det är inte försent - här hittar du bra sista minuten julklappar 2023!

Årets Julklapp 2017 – Ett paket med spänning

Det här inlägget är en gästartikel

Handels Utredningsinstitut (HUI) avslöjade den 21:e november 2017 vad som hade blivit utvalt till årets julklapp. De gav också motiveringen till varför just denna produkt förtjänade att få detta fina epitet. De presenterade elcykeln med motiveringen att den har väckt ett starkt intresse hos befolkningen. ”Valet speglar svenskarnas miljömedvetenhet, intresse för hälsan och viljan att vara fri” meddelade HUI på presskonferensen.

Försäljningssiffrorna ökar

Om man gör en jämförelse mellan år 2016 och 2017 så ser man att försäljningen har ökat med ungefär 50%. Det kanske inte heller stoppar där eftersom man räknar med att effekten av att bli vald till årets julklapp ytterligare kommer att öka försäljningen. Att sedan regeringen föreslår att man ska kunna få en återbetalning på 25%, i en omtalad klimatsatsning om man inhandlar en elcykel gör ju inte saken sämre!

Med tanke på att en elcykel kan vara ganska kostsam så är det bra att vi får se en subventionering av priserna. Det är helt enkelt inte alla som vill, eller kan, lägga 10 000kr på en julklapp.

Men hur funkar en elcykel egentligen?

Jo, en elcykel är faktiskt en helt vanlig cykel som man har placerat en liten motor på. Denna motor aktiveras när du börjar trampa och hjälper dig sedan på cykelturen. Det finns två modeller, en kräver att du hela tiden trampar för att motorn ska vara aktiv och den andra har som ett gashandtag. Motorn kan få upp cykeln i en hastighet av 25 km/h men det primära syftet är att du ska få hjälp av motorn medan du cyklar så att uppförsbackar och långa raksträckor inte ska bli för jobbiga.

Ett batteri håller mellan 4 mil upp till 7 mil, beroende på hur mycket du använt motorn och hur terrängen ser ut där du cyklar. Sedan när batteriet är urladdat är det bara att trampa på som vanligt för att ta dig till en elkontakt där du kan ladda upp batteriet igen. Det tar cirka 6 timmar att ladda det fullt. Eftersom det är ett Litiumbatteri så kan du även ladda det korta stunder, det mår det inte dåligt av.

Här ser du alla årets julklapp genom åren

HUI har några kriterier för vad som krävs för att en vara ska bli utsedd till årets julklapp. De är:

 • Vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse under året
 • Säljas i stort antal
 • Representera den tid vi lever i

I följande lista ser du samtliga årets julklapp som har utsetts under åren och du kan själv avgöra huruvida du tycker att produkterna stämmer in på deras kriterier.

2016 – VR-glasögonen – intresset för detta var högt hos spelsidor som spelabingo.org, där tror man att det finns en ljus framtid för liknande teknik även fortsättningen.
2015 – Robotdammsugaren – Vi längtar nog mer efter att få se en mer avancerad robot som inte bara dammsuger.
2014 – Aktivitetsarmbandet – Tog träningen till en helt ny nivå, sen så hamnade nog många av dem i en byrålåda tyvärr.
2013 – Råsaftcentrifugen – En klassiker som var poppis även på 70-talet som väckt nytt intresse. Hälsokost och egna drycker är nyttigt.
2012 – Hörlurarna – Inte en ny uppfinning direkt och inte heller slog de försäljningsrekord detta år. Elektronikbranschen höll inte riktigt med om detta val för fem år sedan.
2011 – Den färdigpackade matkassen – Ett riktigt mästerligt drag! Smart att ge oss en färdigpackad matpåse så allt blir enklare.
2010 – Surfplattan – Denna pryl förtjänade verkligen att bli årets julklapp och många som inte hade skaffat en gjord det detta år.
2009 – Spikmattan – Ja, en del kanske gillar smärta? Skämt åsido, det var inte en sån spikmatta som fakirer använder. Det är en slags massagematta.
2008 – En upplevelse – Ballongfärder, köra en formel 1 bil eller vara med om ett mordmysterium.
2007 – GPS-mottagaren – Hur i hela friden lyckades vi att hitta förr i tiden?
2006 – Ljudboken – Från att ha varit ett hjälpmedel för de som har en synnedsättning till att bli en del av önskelistan till julafton.
2005 – Ett pokerset – Den perfekta presenten för dig som vill spela poker med dina vänner. Samma år hade vi en poker-boom i Sverige.
2004 – Platt-TV – Många tjocka TV-apparater fick lämna jordelivet detta år!
2003 – Mössan – Ja, det är inte en ny uppfinning. Inte heller representerar den vår tid. Vi misstänker att det såldes rätt många mössor helt enkelt!
2002 – Kokboken – Matlagning hemma fick en renässans detta år och det såldes kokböcker som aldrig förr.
2001 – Verktyget – Hemmafixarprogrammet ”Äntligen Hemma” slog igenom stort under året och därför vann nog denna present.
2000 – DVD-spelaren – I Sverige så började vi äntligen att rensa ut bland alla våra gamla VHS-filmer!
1999 – Boken – Föregångaren till internet, det var i en bok man hittade all information förr i tiden!
1998 – Dataspelet – Dataspel såldes som aldrig förr detta året.
1997 – Det elektroniska husdjuret – Tamagotchin skapades år 1996 och året efter så hade nästan alla ett litet elektroniskt djur i fickan. Som dog hela tiden!
1996 – Internet-paketet – Nu snackar vi inte om fiber eller bredband! Det var modemet och programvaran som var en stor hit. Minns ni ljudet? Tur att ADSL kom snabbt!
1995 – CD-skivan – Helt oförstörbar enligt skaparen. Ett nytt sätt att lyssna på musik, vi är nog glada ändå att LP-skivan har återkommit.
1994 – Mobiltelefonen – Tung som en tegelsten och utan touchskärm. Det kostade 9.90kr / minut att ringa men jisses vad vi älskade våra yuppienallar!
1993 – En doft (parfym) – Detta är en svår årets julklapp. Samma år hade filmen ”En kvinnas doft” vunnit Oscar, kan det ha ett sammanband?
1992 – Tv-spelet – Super Mario Bros spelades överallt! Svampar, eldklot och prinsessor i nöd diskuterades i alla lunchrum.
1991 – CD-spelaren – Maskinen som spelade upp de nya CD-skivorna blev grymt populär detta år.
1990 – Woken – Alla ville äta asiatiskt och därför så kom wokpannan att bli en storsäljare.
1989 – Videokameran – Alla som blev filmade när de var små och hatade det räcker upp en hand! Föräldrarna älskade den!
1988 – Bakmaskin – Du satte i degen i den på kvällen och fick nybakat bröd när du vaknade. Smart idé som aldrig blev riktigt stort.

Det här blir årets julklapp 2017 – Enligt spelbolaget

Spelbolaget Betsson publicerade nyligen oddsen för årets julklapp 2017, precis som HittaJulklappar.nu tror Betsson att smarta högtalare (i vår artikel kallar vi det för trådlösa högtalare) blir årets julklapp.

Här är Betssons lista över deras kandidater till att bli årets julklapp, oddsen man ger sina spelare (lägre odds = mer sannolikt) samt vår kommentar:

Smart högtalare 3.50

Kommentar: Det är också vår favorit-kandidat!

En resa 4.00

Kommentar: Skulle kunna vara aktuellt med tanke på den dåliga sommaren. Men egentligen ingen stark resetrend just i år.

Smart watch 5.00

Kommentar: Träningsarmbandet blev utsedd till årets julklapp 2014, smart watch är en för snarlik produkt?

Skidor 6.00

Kommentar: Ingen speciell skid-trend just i år?

Powerbank 8.00

Kommentar: Var mer på tapeten förra året i samband med Pokemon Go-trenden

Fotmassageapparat 8.00

Kommentar: Nja

Crock pot 8.00

Kommentar: Intresset för ”Crock pots” peakade 2016 enligt sökordstatistik

Drönare 12.00

Kommentar: Med tanke på hårdare lagar och regler kring drönare är det tveksamt om det blir årets julklapp. Det är heller inte någon produkt som fått något större uppsving just i år.

Snarkstoppare 12.00

Kommentar: Vill man ha något som kan tolkas som en förolämpning i julklapp?

Hörlurar eller headset 15.00

Kommentar: Var en kandidat i vår årets julklapp 2016-lista. Hörlurar blev dock årets julklapp 2012.

Streamingtjänst 15.00

Kommentar: Är en rimlig kandidat till att bli årets julklapp, dock fungerar ju de flesta streamingtjänster som abonnemangstjänster, och således svårt att ge bort i julklapp?

Träningskort 25.00

Kommentar: Intresset för träningskort och gymkort brukar alltid vara stort kring jul. Skulle kunna bli årets julklapp.

Donation till välgörenhet 25.00

Kommentar: Brukar vara en kandidat men kommer som vanligt inte bli årets julklapp då handeln vill tjäna pengar…

Polaroidkamera 25.00

Kommentar: Trenden som starkast kring årsskiftet 2015. Nya direktbildskameror och fotoutskrivare (som t.ex. denna) kommer dock hela tiden, så trenden är fortfarande stark.

GoPro 28.00

Kommentar: Ett varumärke, kommer inte bli årets julklapp, i så fall actionkameran som sådan.

Värmesulor 25.00

Kommentar: Nja

Ångkokare 50.00

Kommentar: Nja

Bob Dylan-boxen 50.00

Kommentar: Fick ju nobelpriset i år, men han får nöja sig med det priset…

Ölbryggarkit 50.00

Kommentar: Intresset som störst 2013, knappast årets julklapp 2017

Zlatans klädmärke A-Z 50.00

Kommentar: Det hade vi med på vår lista över kandidater till årets julklapp 2016, tveksamt om intresset är lika stort i år.

Det här blir årets julklapp 2017!

Det är snart dags för Handelns Utredningsinstitut att meddela vad som blir årets julklapp 2017. Läs vår artikel om årets julklapp 2017 för att se vilka produkter eller tjänst som vi tror ligger bra (och dåligt) till för att bli årets julklapp i år.

Gå gärna in och kommentera vad DU tror blir årets julklapp, samt rösta på vilket alternativ du tror mest på.

Vi hade rätt om årets julklapp 2016!

arets-julklapp-2016-omrostningBåde hittajulklappar.nu och våra besökare hade rätt om vad som skulle bli årets julklapp 2016.

Vi spådde att VR-glasögonen kunde bli årets julklapp 2016 redan för en månad sedan, och även våra besökare var inne på samma spår i omröstningen här på sajten.

Omröstningen var en jämn historia mellan VR-glasögonen och Airboarden, men VR-glasögonen var tillslut det alternativet som flest besökare trodde skulle bli årets julklapp i år.

Läs mer om årets julklapp 2016 och hitta riktigt bra pris på VR-glasögon och VR-headset här.

PAF släpper oddsen för årets julklapp 2016

paf-odds-arets-julklappSpelbolaget PAF har nu släppt oddsen för årets julklapp 2016. Antingen så har vi resonerat väldigt lika, eller så har de varit inne och hämtat inspiration från hittajulklappar.nu’s artikel Årets Julklapp 2016 – 6 av deras 7 toppkandidaterna fanns nämligen med i vår lista!

Här är PAF:s kandidater till att bli årets julklapp 2016. Lågt odds = hög sannolikhet.

 • VR-glasögon – 5
 • Trådlösa hörlurar – 7
 • Videostreamingtjänst – 8
 • Donation till gott ändamål – 8
 • Powerbank/trådlöst batteri – 10
 • Hoover board – 10
 • Nintendo 8-bitars – 12
 • Träningskort – 14
 • Långkoksgryta – 15
 • Övervakning till hemmet – 15
 • Smart watch – 18
 • Bilprenumeration – 18
 • Ångkokare – 20
 • Bob Dylan-boxen – 25
 • Vakuumförpackare – 28
 • Elektrisk cykel – 30
 • Krukväxt – 32
 • Smink-kurs – 32
 • Skidoverall – 40
 • Ölbryggarkit – 40
 • Drönare – 40
 • Parfym – 50
 • Husdjur – 50
 • Clowndräkt – 150

Lite kommentarer till PAF:s lista

 • Drönare blir knappast årets julklapp, detta efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som gör att privatpersoner och företag behöver tillstånd för att få fota och filma med sina drönare på allmänna platser.
 • Clowndräkten ger endast 150 gånger pengarna, får ses som låga odds med tanke på hur osannolikt det är att något som gett negativ publicitet under året blir årets julklapp.
 • Ölbryggarkit känns mer 2013-ish än 2016.
 • Krukväxten och husdjuret bör inte vara inslagna i paketet allt för länge…

Det här blir årets julklapp 2015 – Enligt spelbolaget!

årets-julklapp-2015-kandidaterSpelbolaget PAF har i dagarna släppt sina odds på vad de tror blir årets julklapp 2015, lägst odds har donation till gott ändamål (4 gånger pengarna), smart klocka (6 gånger pengarna) och Kolsyremaskin (6 gånger pengarna). Alla oddsen hittar du här.

Smart klocka fanns även med i våra spekulationer, dock inte kolsyremaskinen eller donation till gott ändamål.

Årets julklapp utses 24 november av Handelns Utredningsinstitut, då får vi se om PAF:s lågoddsare stämmer eller om det blir något helt annat.

Vad tror du? Gå in på vår årets julklapp 2015-sida och kommentera.

Det här tror vi blir årets julklapp 2015

årets-julklapp-2015Nu är det bara 67 dagar kvar till julafton, men det är ännu mindre tid kvar tills Handelns Utredningsinstitut presenterar årets julklapp i november.

Vi har redan nu börjat spekulera om vilken pryl eller tjänst som blir just årets julklapp, du hittar våra förslag på vad vi tror blir årets julklapp 2015 här.

Kommentera gärna artikeln och skriv vad du tror blir årets julklapp, och varför.

När årets julklapp 2015 väl är utsedd kommer du både kunna läsa om det här, och köpa vad-det-nu-än-blir, genom hittajulklappar.nu.

Det här är årets julklapp 2013 – Enligt spelbolaget

Idag, när det bara är 61 dagar kvar till julafton, har spelbolaget PAF publicerat sin lista på vad man tror kommer bli årets julklapp 2013. Det kan finnas anledning att ta listan på allvar – förra året hade faktiskt PAF rätt i sin gissning vad som skulle bli årets julklapp. Då gav man helt korrekt hörlurar det lägsta oddset, och hörlurar var också det som Handelns Utredningsinstitut senare utsåg till att bli årets julklapp.

Årets julklapp 2013 – hälsoarmbandet?

Som favorit till att bli årets julklapp är hälsoarmbandet som har det lägsta oddset på 4,50 gånger pengarna. Hälsa och träning har varit mycket på tapeten under senaste tiden och hälsoarmbandet speglar detta. Armbandet är dessutom inte bara en träningspryl utan vissa fungerar även som en ”accessoar” då de är snyggt utformade och man bär dem på armen. På andra plats kommer second hand-plagg eller second hand-föremål, något second hand-fynd alltså. På tredjeplats kommer välgörenhet/donation till välgörande ändamål.

Hälsa och träning

Det är mycket fokus på hälsa och träning bland kandidaterna, vi hittar exempelvis förutom hälsoarmbandet även längdskidor, löparskor och gymkort som alla har låga odds.

Mat och kökstillbehör

Flera av kandidaterna till att bli årets julklapp 2013 har också med mat och kökstillbehör att göra, vi hittar både kaffe, te och choklad i listan. Bland kökstillbehören hittar vi kökskniven, hushållsassistenten och matlagningskursen.

Mer udda förslag till årets julklapp

Till de mer udda förslagen bland kandidaterna hittar vi sexleksaken som trots allt ”bara” ger 250 gånger pengarna, vedsäcken som även den ger 250 gånger pengarna tillbaka och segelbåten som ger 500 gånger pengarna tillbaka! Hela listan på alla kandidaterna hittar du här på vår årets julklapp 2013-sida eller hos spelbolaget PAF.

preloader