Årets Julklapp 2017

Årets julklapp (eller ska vi säga hjulklapp?) 2017 är elcykeln. HUI:s motivering lyder:

Årets julklapp 2017 – elcykeln – speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm

Elcykeln har på kort tid gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp. Människor ges möjlighet att enklare än tidigare susa förbi storstadens bilköer, bemästra småstadens backar, trotsa slätternas motvind eller ta ut hunden på långtur i skogen. Elcykeln är en detaljhandelsprodukt som har stor potential att på djupet förändra samhällets infrastruktur och människors beteenden.

Elcykeln uppfyller alla tre kriterierna för Årets Julklapp. Konsumenternas intresse för och efterfrågan på elcyklar har accelererat kraftigt i takt med att tekniken mognat och gjort elcykeln mer lättillgänglig. Sedan regeringen i årets höstbudget flaggade för införandet av en elcykelpremie ökade intresset ytterligare.

Vi kan till att börja med konstatera att vi var fel ute, trådlösa högtalare blev inte årets julklapp. Det av våra alternativ som låg närmast var elbilen (Tesla), men prislappen där tyckte vi var alldeles för hög. Det är den egentligen även för elcykeln, en ”billig” elcykel kostar runt 10.000 kr, hur många lägger den summan på en julklapp till någon egentligen? Även med elcykelpremie som ger 25% rabatt blir kostnaden hög. Det går även att diskutera hur miljövänlig tillverkningen av batterierna till elcyklarna egentligen är.

Men intresset för elcyklar har onekligen ökat i år, frågan är mest om det är en speciellt rimlig julklapp. Bilden nedan visar sökvolymen hos Google för ”elcyklar” under de senaste 5 åren, den visar en tydlig trend uppåt med en topp i år:

Här köper du årets julklapp – elcykeln – till ett bra pris online:

 • Cykelkraft  har ett stort utbud av elcyklar, priser från ca 7000 kr. Fri frakt, fri retur och prisgaranti.
 • HelloRider  har elcyklar från ca 9000 kr. Gratis returrätt, 30 dagars betänketid, leverans hem till dörren och prisgaranti.
Årets julklapp 2017 - Elcykeln - Bild från HUI

Årets julklapp 2017 – Elcykeln

Årets julklapp 2017 är Elcykeln, vad tycker du?

Se resultat

Loading ... Loading ...

Tidigare text om årets julklapp 2017 finns kvar här nedan:

Årets julklapp 2017 har i skrivande stund ännu inte utsetts. Vilken produkt eller tjänst som blir årets julklapp kommer Handelns Utredningsinstitut att förkunna den 21 november, fram tills dess kommer vi att spekulera här. Förra året gissade vi rätt i att VR-glasögonen skulle bli årets julklapp 2016, vi får se om vi är på rätt spår igen.

När årets julklapp sedan väl är utsedd kommer du kunna köpa det via hittajulklappar.nu till ett bra pris, det lovar vi, oavsett vad det blir!

Här nedan hittar du hittajulklappar.nu:s traditionsenliga årets julklapp-spekulationer. Vi har hittat kandidater som kostar allt från några tior till hundratusentals kronor. Rösta gärna till höger vad du själv tror blir årets julklapp. Håller du inte med får du gärna kommentera under artikeln vad du istället tror blir årets julklapp.

Vad tror du blir årets julklapp 2017?

 • Trådlösa högtalare (25%, 18 röster)
 • Tygkassen (13%, 9 röster)
 • iPhone X (13%, 9 röster)
 • Månadsbox (11%, 8 röster)
 • Fidget spinner (10%, 7 röster)
 • Badbalja för vuxna (8%, 6 röster)
 • Retrokonsol (4%, 3 röster)
 • Landslagströja Sverige fotboll (4%, 3 röster)
 • Något annat (kommentera nedan!) (4%, 3 röster)
 • E-boken (3%, 2 röster)
 • Internet of Things-pryl (3%, 2 röster)
 • Tesla model 3 (3%, 2 röster)

Totalt antal röster: 72

Loading ... Loading ...

 

Landslagströja fotboll

Sverige blev nyligen klara för fotbolls-VM sommaren 2018 i Ryssland genom att slå ut Italien i playoff. Italien blev världsmästare i fotboll så sent som 2006, men Sverige blev en för hård nöt att knäcka i kampen om en VM-plats.

Den svenska matchtröjan kommer garanterat bli en populär julklapp 2017. Tveksamt dock om ”enbart” ett VM-avancemang räcker för att belönas med att bli årets julklapp?

Här kan du köpa svenska fotbollslandslagets officiella matchtröja online:

 • Stort utbud av officiella landslagströjor till juniorer och seniorer hos XXL .
 • Sportamore  har den officiella SvFF-landslagströjan för juniorer (storlek 128 – 176)

 

Fidget spinner

Fidget spinners blev en het trend i början av året och gick att köpa i allt från små tobaksaffärer till stora leksakskedjor. En fidget spinner är en snurrande leksak som ser lite ut som en snurrande propeller. Man håller oftast fidget spinnern med tummen och pekfingret på den fasta ”plattan” i mitten på varje sida som inte roterar.

Partykungen var snabbt med på noterna och köpte in 10.000 fidget spinners efter att ha sett fenomenet trenda bland amerikanska Instagram-konton i början av året. Efter sex dagar hade man redan sålt hälften av sina fidget spinners (ehandel.se).

Kommer fidget spinnern bli årets julklapp 2017?

Fidget spinnern uppfyller egentligen alla HUI:s kriterier för att bli årets julklapp; det är en nyhet för i år, det har sålts i ett stort antal enheter och det representerar vår samtid (marknadsförs som stresslindrande, och samtidsmänniskan är väl konstant stressad…).

Men nej, trenden med fidget spinners har ebbat ut. Den är även kanske en för enkel och billig för att bli årets julklapp. HUI brukar vanligtvis utse dyrare produkter än så.

Här kan du köpa fidget spinner till bra pris online:

 • Partykungen  har fidget spinners i flera varianter och även tillbehör
 • Coolstuff  har både klassiska fidget spinners men även andra varianter som”Fidget Cube” och ”Fidget Stick”

 

Internet of Things

En annan trend som är på stark frammarsch är Internet of Things (Iot), alltså smarta prylar uppkopplade mot nätet, eller ”Sakernas internet” som det heter på svenska. Det är inte längre bara din smartphone och pulsklocka som är uppkopplad mot nätet, trenden går mot att allt mer produkter är uppkopplade som bilar, kylskåp och hemlarm.

Kommer någon Internet of Things-pryl bli årets julklapp 2017

Kanske, om inte i år så garanterat inom något eller några år. Flera IoT-prylar har redan blivit årets julklapp de senaste åren, VR headsetet 2016, aktivitetsarmbandet 2014 och surfplattan 2010. Frågan är om det har kommit någon tillräckligt revolutionerande ny IoT-produkt det senaste året för att bli årets julklapp.

 

Trådlösa bluetooth-högtalare

Glöm sladdar och CD-skivor, den trådlösa högtalaren kan vara batteridriven och strömma musiken via bluetooth från t.ex. en smartphone. En kompakt liten högtalare som ersätter både musikanläggningen och skivsamlingen. Prislappen för en hyfsad trådlös högtalare ligger på ca 2000-3000 kr.

Kan trådlösa högtalare bli årets julklapp 2017?

Ja. Den trådlösa högtalaren skulle mycket väl kunna bli årets julklapp 2017.

Om man ska utgå ifrån HUI:s kriterier för årets julklapp så anser vi att trådlösa högtalare uppfyller alla kraven: intresset för produkten har ständigt ökat, produkten har ett högt försäljningsvärde och produkten representerar den tiden vi lever i (strömmad musik, trådlösa prylar).

Här kan du köpa trådlösa högtalare online till bra pris:

 • Bluetooth-högtalare i retro design för 995 kr hos Coolstuff 
 • STORT utbud av trådlösa högtalare hos Netonnet , priser från några hundralappar.

 

Boken eller någon av årets boknyheter

Under hösten i samband med bokmässan kommer många boknyheter, lagom till att julhandeln så smått har börjat kommit igång.

För att nämna några nya böcker 2017 inom väldigt spridda bokkategorier så har Alex & Sigge släppt sin bok ”Rum : en roadtrip genom psyket”, Gunilla Kinn Blom och Edward Blom har gett ut sin nya matbok ”Mums för minigourmeter och matgladisar” och Millennium-böckerna av David Lagercrantz har kommit ut.

Kan någon av årets boknyheter, eller boken i sig, bli årets julklapp 2017?

Troligtvis inte, dels har böcker redan blivit utnämnt till årets julklapp (1999) och dels finns det ingen tydlig stark boktrend just nu.

Många lyssnar på ljudböcker och läser e-böcker, men inte heller den trenden är speciellt stark. Ska man lita på Googles sökordsstatistik så var intresset kring e-böcker som störst 2013-2014, därefter har intresset svalnat. Intresset kring ljudböcker är fortsatt stort, men ljudboken har redan blivit utsedd till årets julklapp, redan 2006 faktiskt.

Vill du ge bort ljudbok i julklapp så går det att köpa presentkort på allt från en till 12 månaders prenumeration av ljudböcker hos svenska Storytel , du får även själv provlyssna gratis i 14 dagar.

 

iPhone X, Apple Watch series 3

Apple släppte som vanligt produktnyheter på sitt event som hölls den 12 september i år. Till de nya produkterna har vi Apple TV 4K (en ny Apple TV som nu alltså stöder 4K upplösning), Apple Watch series 3 (snabbare än föregångaren och med fler träningsfunktioner), iPhone 8 (i princip en uppdaterad och bättre iPhone 7) och flaggskeppet iPhone X som nu har bl.a. trådlös laddning och ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen.

Kommer iPhone X eller Apple Watch series 3 bli årets julklapp 2017?

Nej, iPhone X kommer inte att bli årets julklapp, den är alldeles för dyr då den billigare modellen kostar över 11.000 kr. HUI skulle heller troligtvis inte välja ut en produkt från en enskild tillverkare, utan utse själva produktkategorin i sig, såsom en smartphone eller smartwatch.

Intresset har dock varit större än väntat, iPhone X blev slutsåld på bara några minuter och leveranstiden blev snabbt 4-5 veckor för samtliga modeller i Sverige.

 

Prenumerationsboxar och månadsboxar

Intresset kring olika prenumerationsboxar och månadsboxar är fortsatt stort, med en prenumeration på en månadsbox får man varje månad hem utvalda produkter inom en viss kategori, t.ex. delikatesser, skönhetsprodukter eller modeaccessoarer.

Med en prenumerationsbox får man testa nya produkter man kanske inte hade köpt annars till ett billigare pris än att köpa produkterna var för sig (ofta ganska mycket billigare).

Kommer prenumerationsboxar bli årets julklapp 2017?

Kanske, trenden är på uppgång, dock från ganska låga nivåer. Prenumeration på matkasse har redan blivit årets julklapp (2011).

Här hittar du månadsboxar:

 • Hittabox.se  listar aktuella specialerbjudanden på prenumerationsboxar
 • Hos Linas Matkasse kan man köpa presentkort på matkasse-prenumeration från 299 kr
 • Hos Testagram  får man ”upptäcka spännande produktnyheter som lanserats i detaljhandeln för endast 99 kronor/box inklusive frakt”

 

 

Badbalja för vuxna

En svensk uppfinning som presenterats under året är Badbaljan för vuxna som Liza Grevblad själv var tvungen att designa då hon flyttade till lägenhet och inte lyckades hitta någon badbalja för vuxna, som ett alternativ till badkar.

Här kan du köpa badbalja för vuxna i Sverige:

 

Retrokonsoler

Ett antal retrokonsoler har släppts under den senaste tiden, NES Classic Edition och SNES Classic Edition från Nintendo. Nu är även ett C64 Mini på gång, en Commodore 64-minivariant med förinstallerade spel och möjligheten att programmera nya spel i BASIC om man ansluter ett externt tangentbord.

Kommer en retrokonsol bli årets julklapp 2017?

Nja, en kopia av en gammal produkt kommer antagligen inte bli årets julklapp, även om det kan vara en kul julklapp att ge bort och få.

 

Tygkassen

Många personer, och butiker, har för miljöns skull på senare tid försökt minska på användandet av plastpåsar, att istället använda sig av en tygkasse när man handlar kan vara en bra idé.

Köp tygkasse med eget tryck online:

 • Hos Smartphoto  kan du från 159 kr göra din egna tygkasse med eget foto och text.

 

Tesla model 3

Tesla Motors kommande Model 3 är försenad, produktionen kommer inte igång ordentligt förrän i slutet av första kvartalet 2018. Det – och att bilen är ganska dyr och svår att klämma in i en julklapp att placera under granen – gör att Tesla model 3 tyvärr inte kommer bli årets julklapp 2017.

Här köper du din Tesla-bil:

Vad tror DU blir årets julklapp 2017? Diskutera nedan!

[Antal röster: 5 Snittbetyg: 3.6]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader