Tomtedräkt

Är det din tur att vara jultomte i år eller vill du köpa en snygg eller rolig tomteutstyrsel till ditt barn eller baby? Då är det en tomtedräkt du är ute efter.

Tomtedräkter finns i många olika utformningar och för både vuxna och barn. Det finns allt från riktigt billiga enkla budgetalternativ för under hundralappen till lyxiga traditionella tomtedräkter. Vi tipsar om både klassiska röda tomtedräkter såväl som alternativa, nytänkande och roliga tomtekostymer.

Här har vi valt ut våra favoriter bland tomtedräkter för både barn och vuxna.

Det här kan du läsa om i denna artikeln:

Tomtedräkt vuxen

Det finns många alternativ när man väljer tomtedräkt till vuxna, allt från enklare budgetvarianter i enkla material till mer ”verklighetstrogna” tomtedräkter med detaljer tillverkade i högre kvalitet. Tomtedräkterna finns antingen i one-size vuxen eller i olika storlekar som du kan välja.

Tomtedräkt budget

Här är ett riktigt budgetalternativ – en tomtedräkt för under hundralappen. Enkel tomtedräkt som ändå har allt som en tomte behöver: tomterock med röda byxor, svart justerbart bälte, tomteluva och tomteskägg som fästs med resårband. En tomtedräkt som definitivt fyller sin funktion med tanke på det låga priset.

Tomtedräkten finns i storlekarna Medium, Large & X-Large. För den prismedvetne tomten.

Pris: 99 kr. Finns att köpa här.

Klassisk tomtedräkt

klassisk tomtedräkt

Klassisk tomtedräkt från Orion Customes som har precis allting som en tomtedräkt behöver – röd jacka med vita detaljer, matchande byxor, tomteluva och tomteskägg.

För den traditionella tomten som snabbt och enkelt vill ha en bra fullt fungerande tomtekostym.

Pris: 199 kr. Finns att köpa här.

Tomtedräkt kostym

För dig som både vill kunna dela ut julklappar men också kunna ha på dig tomteoutfiten på kontoret eller firmafesten är tomtekostymen ditt självklara val!

Tomtedräkten inkluderar vit skjorta, svart slips, röd kostym med fastsatt näsduk, röda byxor med resor vid midjan samt en klassisk tomteluva. För den moderna tomten!

Pris: 399 kr. Finns att köpa här.

Traditionell tomtedräkt

traditionell tomtedräkt

Traditionell röd tomtedräkt med röd tomtejacka, vita muddar, snygga röda byxor även de med vita muddar, tomteluva och brett bälte.

En tomtedräkt som passar alla. Finns i one-size vuxenstorlek.

Pris: 499 kr. Finns att köpa här.

Gammaldags tomtedräkt

Gammaldags mer historiskt korrekt (?) tomtedräkt med röd rock med snygg vit fuskpäls och broderade mönster, matchande byxor med resårband, tomteluva, mönstrat bälte, stövelskaft med broderier och skoöverdrag att fästa över sina vanliga skor.

Hade Edward Blom köpt en tomtedräkt hade han med största sannolikhet valt denna variant. För den klassiska jultomten!

Pris: 799 kr. Finns att köpa här.

Blå tomtedräkt

För dig som vill vara lite otraditionell finns här en blå tomtedräkt till en billig penning.

Dräkten inkluderar tomtejacka, byxor, svart bälte, blå tomteluva och tomteskägg. Storlek: One-size. För den nytänkande och prismedvetna tomten!

Pris: 199 kr. Finns att köpa här. SLUTSÅLD

 • Tänk på att tomtedräkterna kan bli slutsålda då det är högt köptryck på tomtedräkter under november – december. Hittar du en tomtedräkt du vill ha – vänta då inte för länge med att köpa den då risken finns att när du kommer tillbaka vid ett senare tillfälle så finns den inte kvar.
 • Tänk också på leveranstiden, se till så att du har några dagars marginal med leveransen så att tomten inte står utan dräkt på självaste julafton. Köp din tomtedräkt så tidigt som möjligt.

Roliga tillbehör till tomtedräkten

Om du vill köpa till eller modifiera din tomteoutfit har vi här några bra och roliga förslag på tillbehör till din dräkt.

Rejält tomteskägg

Peruk med ett rejält långt vitt tomteskägg och långt vitt tomtehår. Storlek: one-size vuxen.

Pris: 149 kr. Finns att köpa här. SLUTSÅLD

Tomteluva som spelar musik

Flytta fokus från tomten till tomtens tomteluva med den här mössan som både spelar musik och ”dansar” i takt med musiken. Tomteluvan spelar upp en julig version av soulhiten ”Shout!” och rör sig i takt med musiken.

Pris: 179 kr. Finns att köpa här.

Skumma tomtar

Skumma tomtar, eller skumtomtar, är en bra energikälla för tomten så att han klarar av sina plikter under julaftonskvällen! Här kan du köpa en låda fullproppad med julgodiset JuleSkum – lådan innehåller hela 720 gram med tomtar.

Så många att tomten kanske till och med kan bjuda några snälla barn på julafton!

Pris: 89 kr. Finns att köpa här.

Tomtedräkt barn & baby

Tomtedräkter till barn finns i storlekar från allt till nyfödda bebisar till stora pojkar och flickor. Här har vi valt ut några favoriter. Längre ner hittar du mer länkar till butiker som säljer tomtedräkter till bebisar och barn.

Tomtedräkt baby

Tomtedräkt till de allra minsta, jumpsuit/body från Max collection i storlek 50/56 (finns även i storlek 62/68, 74/80, 86/92, 98/104) med knäppning i ryggen så det är lätt att snabbt ta på och av den lilla tomtedräkten.

Pris: 99 kr. Finns att köpa här. SLUTSÅLD

Tomtedräkt till barn i velour

Klassisk mycket fin tomtedräkt i klarröd färg till barn, finns i storlekarna 98 – 152.

Pris: 249 kr. Finns att köpa här. SLUTSÅLD

Bebis tomtedräkt

Bebis tomtedräkt med jumpsuit och tomteluva. Fastsatt i dräkten finns ett par svarta, mjuka textilskor med halkskydd under. Dräkten stängs i nacken med hjälp av kardborreband.

Storlekar: X-Small (0-6 mån), Small (6-9 mån), Medium (9-12 mån) och Large (12-18 mån).

Pris: 499 kr. Finns att köpa här.

Alternativ till att köpa tomtedräkt

Man måste faktiskt inte köpa en tomtedräkter, det går att göra en dräkt själv om man är lite kreativ. Här kommer några tips:

 • Börja odla skägg tidigt under året så du hinner få ett rejält tomteskägg lagom till julafton. Har du fortfarande pigment i skägget får du färga det vitt. Behåll gärna ditt skägg efteråt så att du kan återanvända det nästa jul.
 • Leta upp röda kläder i din garderob, en röd mössa och kombinera med någon form av tomtemask. Stoppa en kudde under magen eller ät mycket godis månaderna innan julafton för att bygga upp en rejäl kagge. Då ser du nästan ut som en riktig jultomte.
 • Låna tomtedräkt av någon. Många tomtedräkter ligger och samlar damm i förråd och vindsutrymmen runt om i vårt avlånga land. Känner du någon som brukar vara tomte kan du fråga om du får låna.

Tomtedräkten tänker man ju sig ofta att den framför allt är till vuxna då det vanligtvis är en vuxen tomte som kommer på besök på julafton.

Men barn kan både använda en tomtedräkt när de är tomtenissar eller hjälpredor till tomten eller om de helt enkelt bara vill klä upp sig till sin idol på julafton.

Många barn klär även ut sig till små tomtar eller tomtenissar när det är luciafiranden i skolor och förskolor.

Butiker där du kan köpa tomtedräkt

Det finns många butiker där du kan köpa tomtedräkter, i butiker som Jula, Rusta och H&M är det inte omöjligt att du kan hitta tomtedräkter. Här nedan har vi valt ut de butikerna på nätet som har störst tomtedräkts-utbud och snabba leveranser.

Hitta direkt till butikernas tomtedräkter här:

 • Babyland har några tomtedräkter och luciakläder till framför allt barn och baby. Har storlekar från 50 – 140.
 • Coolstuff  har 4-5 olika tomtedräkter + några roliga och annorlunda tomtetillbehör.
 • RoligaPrylar har runt 30 olika tomtedräkter, allt från traditionella till betydligt mer ”vågade”.
 • PartyHallen  har ca 25 olika tomtedräkter och tillbehör, både enkla budgetalternativ och lyxigare dräkter.
 • Partykungen  har störst utbud, över 100 olika tomtedräkter (allt från traditionella tomtedräkter till snögubbar, tomtebikinis, supertomtar, lättklädda sexiga tomtedräkter osv osv).
 • Åhlens  har (oftast) lite finare tomtedräkter till baby och barn.

 

Tomtens historia

Jultomtens historia kan räknas från 300-talet, 1800-talet eller till och med från 1900-talet. Allt beror helt på hur man räknar, men klart är att jultomten i sin röda tomtedräkt inte direkt är något nytt påfund.

Sankt Nikolaus

På 300-talet fanns i Turkiet en ärkebiskop vid namn Nikolaus av Myra. Han var en mycket givmild man som till exempel avstod hela sitt arv från sina föräldrar. Vid flera tillfällen befriade han också slavar genom givmilda gåvor av guld. Genom sin givmildhet blev Nikolaus helgonförklarad efter sin död och historierna om hans verk spreds över världen. Det är denna turkiska ärkebiskop som är bakgrunden till både namnet Santa Claus (Sankt Nikolaus) och den röda tomtedräkten. Biskopen var nämligen oftast klädd i en röd dräkt.

Den fornnordiska tomten

I svensk folktro är tomtar mycket centrala. De har funnits med i vårt kollektiva medvetande åtminstone sedan vikingatiden. Gårdstomtarna var beskyddare av hem och härd, förutsatt att man höll sig väl med dem. Enligt folktron var tomten en äldre man med grå kläder och vitt skägg. Han fick sedan mer färgglada kläder i Jenny Nyströms skildringar till Viktor Rydbergs dikt Tomten, bland annat en röd luva.

Den moderna tomten

Den moderna tomten i röd tomtedräkt som kommer med julklappar i en stor säck på julafton är en figur som är en slags blandning av Sankt Nikolaus, den gamla svenska tomten och läsktillverkaren Coca Colas fryntlige och korpulente tomte. Det var i början av 1900-talet som denna figur började ta form. Det här var en tid då fler familjer fick det bättre ställt och därmed kunde fira jul med julklappar.

Under 1900-talet permanentades sedan jultomten successivt i det svenska julfirandet. Vad är väl ett julfirande utan ett besök av mannen med röd dräkt och stort, vitt skägg?

Jultomten och julklapparna

Så, varför kommer tomten egentligen till jul? Vår moderna jultomte dök alltså upp i större utsträckning i början av 1900-talet. Traditionen att ge gåvor till varandra är dock betydligt äldre än så. Om man vill spetsa till det riktigt kan man säga att traditionen härstammar från det fornnordiska julblotet då midvintersolståndet firades med offer och fest i flera dagar.

Det var under medeltiden som traditionen med att ge gåvor blev mer vanlig. En populär teori är att det hela började med välgörenhet riktad mot de hushåll i de små framväxande samhällena som hade det mest knapert.

Gåvorna handlade då framför allt om mat och andra förnödenheter. Även pigor och drängar kunde få något extra för att klara sitt uppehälle.

Ju mer samhället utvecklades och ju mer byar och samhällen förtätades, desto vanligare blev det sedan att man gick man ur huse för att hälsa på sina grannar på julaftonskvällen. På 1600-talet blev det sedan vanligt att man vid besöken tog med sig en liten gåva

Inledningsvis var klapparna av det mindre frikostiga slaget, då ungdomar såg julaftonspromenaden som ett utmärkt tillfälle att reta upp mottagarna med rim och nidvisor. Sakta men säkert blev gåvorna dock av en mer generös karaktär. Ordet julklapp kommer från att givaren klappade hårt på dörren innan gåvan slängdes in.

Se även våra tips på fula och roliga jultröjor till herr och jultröjor till dam här.

[Antal röster: 4 Snittbetyg: 4]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader