Tomtedräkt

Är det din tur att vara jultomte i år eller vill du köpa en snygg eller rolig tomteutstyrsel till ditt barn eller baby? Då är det en tomtedräkt du är ute efter. Tomtedräkter finns i många olika utformningar och för både vuxna och barn. Det finns allt från riktigt billiga enkla budgetalternativ för under hundralappen till lyxiga traditionella tomtedräkter. Här har vi valt ut våra favoriter bland tomtedräkter för både barn och vuxna.
Köpguiden är senast uppdaterad: 2018-11-22.

Det här kan du läsa om i denna artikeln:

 • Tomtedräkter till vuxna
 • Roliga tillbehör till tomtedräkten
 • Tomtedräkter till barn och baby
 • Alternativ till att köpa tomtedräkt
 • Fler tips på butiker där du kan köpa tomtedräkter
 • Lär dig mer om tomtens historia

Tomtedräkt vuxen

Det finns många alternativ när man väljer tomtedräkt till vuxna, enklare budgetvarianter i enkla material till mer ”verklighetstrogna” tomtedräkter med detaljer tillverkade i högre kvalitet. Tomtedräkterna finns antingen i one-size vuxen eller i olika storlekar som du kan välja.

Tomtedräkt budget

Här är ett riktigt budgetalternativ, tomtedräkt för under hundralappen. Enkel tomtedräkt som ändå har allt som en tomte behöver: tomterock med röda byxor, svart justerbart bälte, tomteluva och tomteskägg som fästs med resårband. En tomtedräkt som definitivt fyller sin funktion med tanke på det låga priset. Finns i storlekarna Medium & Large.

Pris: 99 kr. Finns att köpa här.

Klassisk tomtedräkt

En klassisk tomtedräkt med mer lyxig känsla. Tomtedräkten innefattar både själva tomterocken i mjukt skönt material, röda byxor med resår i midjan, rejält svart bälte med guldspänne och en klassisk tomteluva med vit ”boll” längst ut. För den traditionella tomten!

Pris: 399 kr. Finns att köpa här.

Tomtedräkt kostym

För dig som både vill kunna dela ut julklappar men också kunna ha på dig tomteoutfiten på kontoret eller firmafesten är tomtekostymen ditt självklara val! Tomtedräkten inkluderar vit skjorta, svart slips, röd kostym med fastsatt näsduk, röda byxor med resor vid midjan samt en klassisk tomteluva. För den moderna tomten!

Pris: 399 kr. Finns att köpa här.

Enkel tomtedräkt

Enkel tomtedräkt i filt-liknande material som gör ”jobbet” på julafton. En enkel tomtedräkt som har allt en tomtedräkt behöver: rock, hatt, byxor, bälte och skägg. En utklädnad för dig som hellre köper mer julklappar för pengarna än att lägga dom på tomtedräkter.

Pris: 279 kr. Finns att köpa här.

Gammaldags tomtedräkt

Gammaldags mer historiskt korrekt (?) tomtedräkt med röd rock med snygg vit fuskpäls och broderade mönster, matchande byxor med resårband, tomteluva, mönstrat bälte, stövelskaft med broderier och skoöverdrag att fästa över sina vanliga skor. Hade Edward Blom köpt en tomtedräkt hade han med största sannolikhet valt denna variant. För den klassiska jultomten!

Pris: 749 kr. Finns att köpa här.

Blå tomtedräkt

För dig som vill vara lite otraditionell finns här en blå tomtedräkt till en billig penning. Dräkten inkluderar tomtejacka, byxor, svart bälte, blå tomteluva och tomteskägg. Storlek: One-size. För den nytänkande och prismedvetna tomten!

Pris: 199 kr. Finns att köpa här.

Roliga tillbehör till tomtedräkten

Om du vill köpa till eller modifiera din tomteoutfit har vi här några bra och roliga förslag på tillbehör till din dräkt.

Rejält tomteskägg

Peruk med ett rejält långt vitt tomteskägg och långt vitt tomtehår. Storlek: one-size vuxen.

Pris: 149 kr. Finns att köpa här.

Tomteluva som spelar musik

Flytta fokus från tomten till tomtens tomteluva med den här mössan som både spelar musik och ”dansar” i takt med musiken. Tomteluvan spelar upp en julig version av soulhiten ”Shout!” och rör sig i takt med musiken.

Pris: 149 kr. Finns att köpa här.

Skumma tomtar

Skumma tomtar, eller skumtomtar, är en bra energikälla för tomten så att han klarar av sina plikter under julaftonskvällen! Här kan du köpa en låda fullproppad med JuleSkum – lådan innehåller hela 720 gram med tomtar. Så många att du kanske till och med kan bjuda några snälla barn på julafton!

Pris: 59 kr. Finns att köpa här.

Tomtedräkt barn

Tomtedräkter till barn finns i storlekar från allt till nyfödda bebisar till stora pojkar och flickor. Här har vi valt ut några favoriter. Längre ner hittar du mer länkar till butiker som säljer tomtedräkter till bebisar och barn.

Tomtedräkt baby

Tomtedräkt till de allra minsta, jumpsuit/body från Max collection i storlek 50/56 (finns även i storlek 62/68, 74/80, 86/92, 98/104) med knäppning i ryggen så det är lätt att snabbt ta på och av den lilla tomtedräkten.

Pris: 99 kr. Finns att köpa här.

Tomtedräkt till barn i velour

Klassisk mycket fin tomtedräkt i klarröd färg till barn, finns i storlekarna 98 – 152.

Pris: 249 kr. Finns att köpa här.

Bebis tomtedräkt

Bebis tomtedräkt med jumpsuit och tomteluva. Fastsatt i dräkten finns ett par svarta, mjuka textilskor med halkskydd under. Dräkten stängs i nacken med hjälp av kardborreband. Storlekar: X-Small (0-6 mån), Small (6-9 mån), Medium (9-12 mån) och Large (12-18 mån).

Pris: 499 kr. Finns att köpa här.

Alternativ till att köpa tomtedräkt:

 • Börja odla skägg tidigt under året så du hinner få ett rejält tomteskägg lagom till julafton. Har du fortfarande pigment i skägget får du färga det vitt. Behåll gärna ditt skägg efteråt så att du kan återanvända det nästa jul.
 • Leta upp röda kläder i din garderob, en röd mössa och kombinera med någon form av tomtemask. Stoppa en kudde under magen eller ät mycket godis månaderna innan julafton för att bygga upp en rejäl kagge. Då ser du nästan ut som en riktig jultomte.
 • Låna tomtedräkt av någon. Många tomtedräkter ligger och samlar damm i förråd och vindsutrymmen runt om i vårt avlånga land. Känner du någon som brukar vara tomte kan du fråga om du får låna.

Tomtedräkten tänker man ju sig ofta att den framför allt är till vuxna då det vanligtvis är en vuxen tomte som kommer på besök på julafton. Men barn kan både använda en tomtedräkt när de är tomtenissar / hjälpredor till tomten eller om de helt enkelt bara vill klä upp sig till sin idol på julafton.

Butiker där du kan köpa tomtedräkt

Det finns många butiker där du kan köpa tomtedräkter, i butiker som Jula, Rusta och H&M är det inte omöjligt att du kan hitta tomtedräkter. Här nedan har vi valt ut de butikerna på nätet som har störst tomtedräkts-utbud och snabba leveranser.

Hitta direkt till butikernas tomtedräkter här:

 • Babyland  har ett 10-tal tomtedräkter till framför allt barn och baby. Har storlekar från 50 – 140.
 • Coolstuff  har 4-5 olika tomtedräkter + några roliga och annorlunda tomtetillbehör.
 • RoligaPrylar har runt 30 olika tomtedräkter, allt från traditionella till betydligt mer ”vågade”.
 • PartyHallen  har ca 25 olika tomtedräkter och tillbehör, både enkla budgetalternativ och lyxigare dräkter.
 • Partykungen  har störst utbud, över 100 olika tomtedräkter (allt från traditionella tomtedräkter till snögubbar, tomtebikinis, supertomtar, lättklädda sexiga tomtedräkter osv osv).
 • Åhlens  har (oftast) lite finare tomtedräkter till baby och barn.

 

Tomtens historia

Jultomtens historia kan räknas från 300-talet, 1800-talet eller till och med från 1900-talet. Allt beror helt på hur man räknar, men klart är att jultomten i sin röda tomtedräkt inte direkt är något nytt påfund.

Sankt Nikolaus

På 300-talet fanns i Turkiet en ärkebiskop vid namn Nikolaus av Myra. Han var en mycket givmild man som till exempel avstod hela sitt arv från sina föräldrar. Vid flera tillfällen befriade han också slavar genom givmilda gåvor av guld. Genom sin givmildhet blev Nikolaus helgonförklarad efter sin död och historierna om hans verk spreds över världen. Det är denna turkiska ärkebiskop som är bakgrunden till både namnet Santa Claus (Sankt Nikolaus) och den röda tomtedräkten. Biskopen var nämligen oftast klädd i en röd dräkt.

Den fornnordiska tomten

I svensk folktro är tomtar mycket centrala. De har funnits med i vårt kollektiva medvetande åtminstone sedan vikingatiden. Gårdstomtarna var beskyddare av hem och härd, förutsatt att man höll sig väl med dem. Enligt folktron var tomten en äldre man med grå kläder och vitt skägg. Han fick sedan mer färgglada kläder i Jenny Nyströms skildringar till Viktor Rydbergs dikt Tomten, bland annat en röd luva.

Den moderna tomten

Den moderna tomten i röd tomtedräkt som kommer med julklappar i en stor säck på julafton är en figur som är en slags blandning av Sankt Nikolaus, den gamla svenska tomten och läsktillverkaren Coca Colas fryntlige och korpulente tomte. Det var i början av 1900-talet som denna figur började ta form. Det här var en tid då fler familjer fick det bättre ställt och därmed kunde fira jul med julklappar.

Under 1900-talet permanentades sedan jultomten successivt i det svenska julfirandet. Vad är väl ett julfirande utan ett besök av mannen med röd dräkt och stort, vitt skägg?

Jultomten och julklapparna

Så, varför kommer tomten egentligen till jul? Vår moderna jultomte dök alltså upp i större utsträckning i början av 1900-talet. Traditionen att ge gåvor till varandra är dock betydligt äldre än så. Om man vill spetsa till det riktigt kan man säga att traditionen härstammar från det fornnordiska julblotet då midvintersolståndet firades med offer och fest i flera dagar.

Det var under medeltiden som traditionen med att ge gåvor blev mer vanlig. En populär teori är att det hela började med välgörenhet riktad mot de hushåll i de små framväxande samhällena som hade det mest knapert.

Gåvorna handlade då framför allt om mat och andra förnödenheter. Även pigor och drängar kunde få något extra för att klara sitt uppehälle.

Ju mer samhället utvecklades och ju mer byar och samhällen förtätades, desto vanligare blev det sedan att man gick man ur huse för att hälsa på sina grannar på julaftonskvällen. På 1600-talet blev det sedan vanligt att man vid besöken tog med sig en liten gåva

Inledningsvis var klapparna av det mindre frikostiga slaget, då ungdomar såg julaftonspromenaden som ett utmärkt tillfälle att reta upp mottagarna med rim och nidvisor. Sakta men säkert blev gåvorna dock av en mer generös karaktär. Ordet julklapp kommer från att givaren klappade hårt på dörren innan gåvan slängdes in.

Se även våra tips på fula och roliga jultröjor till herr och jultröjor till dam här.

[Antal röster: 4 Snittbetyg: 4]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader