Det är inte försent - här hittar du bra sista minuten julklappar 2023!

Nissedörr

Den första december är det dags för hushållet att få en ny inneboende – den lilla tomtenissen! För att han ska ha någonstans att bo är behöver han så klart en nissedörr. Nissedörren är ett roligt och gulligt litet julpynt med nissens dörr som man placerar ut hemma.

Den bästa placeringen för en nissedörr är läng med golvlisten, eftersom detta blir högt upp för den lilla nissen behövs en trappa eller stege för att komma upp till dörren.

Tomtenissen som flyttar in är väldigt busig av sig och lämnar ofta små meddelanden till barnen i familjen, så kallade nissebrev. Nissebreven kan fungera som en alternativ adventskalender där man istället för att öppna en lucka får ett brev från den busiga nissen.

Du kan antingen köpa en färdig nissedörr som du placerar ut eller göra en nissedörr själv.

Gör din egen nissedörr

Om du tycker det är kul att pyssla och vill skapa din egna nissedörr så går det alldeles utmärkt. Här nedan ser du en egen nissedörr tillverkad med bl.a. trä, tyg, trådar och målarfärg.

Nissedörr tillverkad för hand av Becca Design.

Instruktioner för att göra sin egna DIY nissedörr

Material:

Egen nissedörr med knapp som dörrhandtag
Egen nissedörr med knapp som dörrhandtag

 • Träplatta (ca 20 cm hög och 15 cm bred). Detta anpassar du så klart efter hur stor du tycker att dörren ska vara.
 • Färg (valfri färg, men röd eller grön är vanligt för nissedörrar)
 • Pensel
 • Trälim
 • Små träpinnar eller sugrör. Glasspinnar kan med fördel användas. Då har man ju en ursäkt för att äta mycket glass också.
 • Liten rund träbit eller knapp för dörrhandtag
 • Dekorationer element som glitter, stenar eller pärlor

Steg-för-steg instruktioner:

 1. Förberedelse: Se till att du har en ren och plan yta att arbeta på. Lägg fram alla dina material så att de är lättillgängliga.
 2. Måla dörren: Använd penseln för att måla träplattan i den färg du valt. Låt färgen torka helt innan du går vidare.
 3. Skapa dörrkarm: Klipp små träpinnar eller sugrör till lämplig längd för att passa som dörrkarm. Limma dem runt kanterna av träplattan. Låt limmet torka.
 4. Dörrhandtag: Limma den lilla runda träbiten eller knappen på dörren där du vill ha dörrhandtaget. Låt limmet torka.
 5. Dekorera: Använd glitter, små stenar eller pärlor för att dekorera din nissedörr. Detta steg är valfritt, men det ger dörren en magisk känsla.
 6. Placering: När allt har torkat, placera din nissedörr vid foten av en vägg, träd eller annan lämplig plats där du tror att nissar skulle vilja komma in.

  Man kan med fördel köpa kit för att skapa sin egna nissedörr. Allt tänktbart material ingår då och så väljer man själv hur man vill bygga upp och färglägga sin dörr.

  Det finns även många roliga tillbehör man kan köpa till, sin en trädgårdsstol så att nissen kan vila utanför sin dörr, en hund eller katt som är nissens hjälpreda (Santas little helper…) eller en ljuslykta med LED-ljus.

  Köp färdig nissedörr så att tomten kan flytta in

  Visar alla 44 resultat

  Nissedörr (44 st tips)
  preloader