Årets Julklapp 2019

Mobillåda i trä

Mobillåda i trä – Bild från Megafynd

Idag utsåg HUI den produkt eller tjänst – eller kanske snarare fenomen – som blev årets julklapp 2019. Det fanns spekulationer om att årets julklapp i år skulle bli bland annat tyngdtäcket eller en tågresa. Men det som i själva verket blev årets julklapp i år är mobillådan.

För 25 år sedan utsågs mobiltelefonen till att bli årets julklapp – i år blev lådan att lägga den i istället det.

Vad är en mobillåda?

Vad är då en mobillåda, undrar sig ett antal miljoner svenskar nu.

Mobillådan är helt enkelt en låda, eller förvaringsbox, för smartphones. Och detta av anledningen till att man ska lägga mobiltelefonen i en speciell låda är att den tenderar att ta över allt mer av våran uppmärksamhet, så genom att lägga mobilen i lådan tvingas vi till att vara lite mer ”offline”. Så här skriver HUI:

Mobilen har allt sedan den lanserades tagits mer och mer för given. Under 2019 har allt fler svenskar börjat reflektera över vilken inverkan den har på samhället och våra liv. I dag har 92 procent av befolkningen över 11 år en smart mobil. I snitt spenderar vi över tre timmar framför skärmar varje dag och användningen ökar för varje år som går. Samtidigt som telefonen ständigt kräver vår uppmärksamhet sover vi en timme mindre per natt än för 100 år sedan, och den psykiska ohälsan ökar.

Att det kommer appar för att kontrollera skärmtid, hjärnforskare som varnar för att vi är allt mer uppkopplade är fler saker som påtalar att det här med att använda sin mobil för mycket är problematiskt.

Hur får man då tag i en mobillåda?

Utöver att köpa en mobillåda är det synnerligen enkelt att göra en själv, om man skulle vilja. Ta bara en valfri trälåda, plastlåda eller liknande och skriv ”Mobiler” på den. Vips så har du en mobillåda. För barn med träslöjd kan de med fördel snickra ihop en liten låda och ge till sina mobilsurfande föräldrar.

Den mer ”avancerade” mobillådan har fack för alla mobiltelefoner, så de slipper att vidröra varandra.

Reaktioner på årets julklapp 2019

Handelns Utredningsinstitut, som är de som utser årets julklapp årligen, har på senare år övergått allt mer från att utse en produkt som faktiskt används av många (hörlurar, surfplatta, pokerset, kokbok, böcker osv) till saker som snarare är samtidsfenomen än som står för någon direkt försäljning. Exempel på detta är elcykeln (2017) och återvunna kläder (2018). Fenomen som ligger rätt i tiden men som inte speciellt många ger bort i julklapp alltså.

Precis som vanligt så finns det många som ifrågasätter, och har synpunkter, på årets val av årets julklapp.

”Ok boomer”

Jan Björklund fick årets julklapp av Jonas Sjöstedt och hyllar honom för att han för en gångs skull var före sin tid.

Alla är så klart inte negativa:

[Antal röster: 1 Snittbetyg: 5]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader