Årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018 – Återvunna kläder. Bild från http://www.hui.se/nyheter/arets-julklapp-2018

Årets julklapp 2018 har utsetts till att bli återvunna kläder. Vi har relativt säkra på att smarta högtalare skulle bli årets julklapp i år, det trodde även våra besökare i omröstningen som låg uppe här i ett knappt dygn, men så blev alltså inte fallet.

Vi ger oss dock ett halvt rätt i och med vårt förslag att ”ingenting” skulle bli årets julklapp med motiveringen ”I en tid då många oroar sig över klimatförändringar och konsumtionshets kanske rätt val är att inte ge bort något alls”.

HUI:s motiverar valet av återvunna kläder som årets julklapp så här:

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion. Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

Det återvunna plagget anser HUI uppfyller samtliga av deras tre kriterier för att bli årets julklapp: det representerar den tid vi lever i (cirkulär ekonomi, klimatförändringarna och teknologiska innovationer), det finns ett nyväckt intresse kring återvinning och miljömedvetenhet (många konsumenter väljer miljömärkta eller etiskt märkta varor) och det förväntas svara för ett högt försäljningsvärde (inte riktigt än, men antagligen inom en inte allt för avlägsen framtid).

Årets julklapp 2018 är återvunna kläder - Bra eller dåligt?

Se resultat

Loading ... Loading ...

 

Tidigare text med våra spekulationer om årets julklapp 2018 finns kvar här nedan:

Årets julklapp 2018 har i skrivande stund ännu inte utsetts. I den här artikeln kommer du både kunna läsa om vad vi tror kommer att bli årets julklapp och vad vi tycker borde bli årets julklapp 2018. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma sak, vad Handelns utredningsinstitut utser till årets julklapp är nämligen inte alltid helt lyckat. Hur många gav till exempel bort en elcykel för sisådär 10.000 kr i julklapp förra året? I den här artikeln kommer du därför – oavsett om vi gissar rätt eller inte – att hitta riktigt bra julklappstips.

Förra året, 2017, gissade vi att trådlösa högtalare skulle bli årets julklapp, istället blev det elcykeln. Året dessförinnan gissade vi på VR-glasögonen, och den gången fick vi även helt rätt. Om vi får rätt i år återstår att se.

Handelns Utredningsinstitut kommer den 20 november 2018 att presentera årets julklapp. I den här artikeln går vi igenom vad vi tror och tycker borde bli årets julklapp 2018.

Vad tror du blir årets julklapp 2018?

  • Smarta högtalare (55%, 6 röster)
  • Elscooter (18%, 2 röster)
  • Det smarta hemmet (18%, 2 röster)
  • En upplevelse/aktivitet (9%, 1 röster)
  • Roliga jultröjor (0%, 0 röster)
  • Faktaböcker (0%, 0 röster)
  • Ingenting (0%, 0 röster)
  • Något annat - kommentera! (0%, 0 röster)

Totalt antal röster: 11

Loading ... Loading ...

 

Fula och roliga jultröjor

Rolig & stämningsfull jultröja från jultröjbutiken

Trenden med fula och roliga jultröjor är riktigt stark i år, det är verkligen inget nytt fenomen med jultröjor men i år är efterfrågan extra stor. Det går att köpa jultröjor både hos stora klädkedjor H&M, Åhlens och Zalando, små klädaffärer samt i små nischade nätbutiker som enbart säljer jultröjor, som jultröjbutiken.se och Jultröjor.se. Vi har även egna listor med våra favoriter bland årets jultröjor till dam och jultröjor till herr.

Det som talar emot jultröjan som årets julklapp är ju att det egentligen är försent att ge bort tröjan på julafton, man bör ju bära sina fula jultröja med stolthet redan dagarna innan.

 

 

Ingenting

Varför inte ge bort ingenting? I en tid då många oroar sig över klimatförändringar och konsumtionshets kanske rätt val är att inte ge bort något alls. Ett annat alternativ är att ge bort en upplevelse istället för en fysisk pryl.

Se våra julklappstips inom upplevelser här.

 

 

Smarta högtalare

Amazon Echo smarta högtalare

Smarta högtalare är högtalare som trådlöst via Wi-Fi eller Bluetooth spelar upp ljud och musik. Den smarta högtalaren är även röststyrd och kan aktiveras genom en specifik väckningsfras, typ ”Hej Google”. De stora tech-jättarna har nästan alla varsin smart högtalare – Amazon Echo, Google Home och Apple Homepod etc.

Vi lyssnar allt mer på musik och poddar, tekniken är allt mer trådlös, den smarta högtalaren är således något som ligger helt rätt i tiden och skulle mycket väl kunna utses till årets julklapp 2018.

Trenden för smarta högtalare är dessutom definitivt på uppgång, bilden nedan visar intresset över tid de senaste 5 åren för sökfrasen ”smart speakers”.

 

 

Smarta högtalare – Årets julklapp 2018?

 

 

Elscootern

Elscootern (eller den elektriska kickbikenelsparkcykelne-scootern som den också kan kallas), är en ny företeelse som dykt upp under det senaste året i framför allt storstäderna. El-sparkcykeln är miljövänlig då den är batteridriven och tar sig fram i hastigheter på runt 25-35 km/h. Elscootern är både älskad och hatad. Älskad av utövarna då den är ett praktiskt och smidigt sätt att förflytta sig på inne i stan, men ogillad av vissa som anser den vara en trafikfara.

Elscootern uppfyller många – alla? – av kriterierna för att bli årets julklapp, MEN, förra året blev elcykeln ju utnämnd till årets julklapp, vi tror att elscootern är alldeles för närbesläktad med den för att bli årets julklapp 2018.

Bilden nedan visar hur intresset för el-scootrar har ökat stort under det senaste året.

El-scootern – Årets julklapp 2018?

 

 

Det smarta hemmet

Med ”det smarta hemmet” menas trådlösa prylar som på olika sätt gör ditt hem smartare. Appstyrda prylar där du via mobilen kan tända och släcka lampor, ladda mobilen trådlöst, appstyrda kaffebryggare och appstyrda övervakningskameror och lås.

Även här är trenden stark, nedanför är sökstatistik för frasen ”smart home”, som syftar på precis sådana appstyrda produkter för ett smart hem.

Roliga och smarta appstyrda prylar hos Coolstuff här .

 

Prylar för det smarta hemmet – Årets julklapp 2018?

 

Fakta istället för fake news

I en tid av ”Fake News” och alternativa fakta kan populärvetenskapliga böcker vara ett bra julklappstips. Emma Frans har under året gett ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams och Jacob Gudiols böcker Skitmat och Forma kroppen och maximera din prestation är ett måste för alla som är intresserade av träning, kost och hälsa på ett vetenskapligt sätt bortom alarmistiska Aftonbladet-rubriker.

Kan faktaboken bli årets julklapp 2018? 

[Antal röster: 1 Snittbetyg: 5]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader