Årets Julklapp 2017 – Ett paket med spänning

Det här inlägget är en gästartikel

Handels Utredningsinstitut (HUI) avslöjade den 21:e november 2017 vad som hade blivit utvalt till årets julklapp. De gav också motiveringen till varför just denna produkt förtjänade att få detta fina epitet. De presenterade elcykeln med motiveringen att den har väckt ett starkt intresse hos befolkningen. ”Valet speglar svenskarnas miljömedvetenhet, intresse för hälsan och viljan att vara fri” meddelade HUI på presskonferensen.

Försäljningssiffrorna ökar

Om man gör en jämförelse mellan år 2016 och 2017 så ser man att försäljningen har ökat med ungefär 50%. Det kanske inte heller stoppar där eftersom man räknar med att effekten av att bli vald till årets julklapp ytterligare kommer att öka försäljningen. Att sedan regeringen föreslår att man ska kunna få en återbetalning på 25%, i en omtalad klimatsatsning om man inhandlar en elcykel gör ju inte saken sämre!

Med tanke på att en elcykel kan vara ganska kostsam så är det bra att vi får se en subventionering av priserna. Det är helt enkelt inte alla som vill, eller kan, lägga 10 000kr på en julklapp.

Men hur funkar en elcykel egentligen?

Jo, en elcykel är faktiskt en helt vanlig cykel som man har placerat en liten motor på. Denna motor aktiveras när du börjar trampa och hjälper dig sedan på cykelturen. Det finns två modeller, en kräver att du hela tiden trampar för att motorn ska vara aktiv och den andra har som ett gashandtag. Motorn kan få upp cykeln i en hastighet av 25 km/h men det primära syftet är att du ska få hjälp av motorn medan du cyklar så att uppförsbackar och långa raksträckor inte ska bli för jobbiga.

Ett batteri håller mellan 4 mil upp till 7 mil, beroende på hur mycket du använt motorn och hur terrängen ser ut där du cyklar. Sedan när batteriet är urladdat är det bara att trampa på som vanligt för att ta dig till en elkontakt där du kan ladda upp batteriet igen. Det tar cirka 6 timmar att ladda det fullt. Eftersom det är ett Litiumbatteri så kan du även ladda det korta stunder, det mår det inte dåligt av.

Här ser du alla årets julklapp genom åren

HUI har några kriterier för vad som krävs för att en vara ska bli utsedd till årets julklapp. De är:

  • Vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse under året
  • Säljas i stort antal
  • Representera den tid vi lever i

I följande lista ser du samtliga årets julklapp som har utsetts under åren och du kan själv avgöra huruvida du tycker att produkterna stämmer in på deras kriterier.

2016 – VR-glasögonen – intresset för detta var högt hos spelsidor som spelabingo.org, där tror man att det finns en ljus framtid för liknande teknik även fortsättningen.
2015 – Robotdammsugaren – Vi längtar nog mer efter att få se en mer avancerad robot som inte bara dammsuger.
2014 – Aktivitetsarmbandet – Tog träningen till en helt ny nivå, sen så hamnade nog många av dem i en byrålåda tyvärr.
2013 – Råsaftcentrifugen – En klassiker som var poppis även på 70-talet som väckt nytt intresse. Hälsokost och egna drycker är nyttigt.
2012 – Hörlurarna – Inte en ny uppfinning direkt och inte heller slog de försäljningsrekord detta år. Elektronikbranschen höll inte riktigt med om detta val för fem år sedan.
2011 – Den färdigpackade matkassen – Ett riktigt mästerligt drag! Smart att ge oss en färdigpackad matpåse så allt blir enklare.
2010 – Surfplattan – Denna pryl förtjänade verkligen att bli årets julklapp och många som inte hade skaffat en gjord det detta år.
2009 – Spikmattan – Ja, en del kanske gillar smärta? Skämt åsido, det var inte en sån spikmatta som fakirer använder. Det är en slags massagematta.
2008 – En upplevelse – Ballongfärder, köra en formel 1 bil eller vara med om ett mordmysterium.
2007 – GPS-mottagaren – Hur i hela friden lyckades vi att hitta förr i tiden?
2006 – Ljudboken – Från att ha varit ett hjälpmedel för de som har en synnedsättning till att bli en del av önskelistan till julafton.
2005 – Ett pokerset – Den perfekta presenten för dig som vill spela poker med dina vänner. Samma år hade vi en poker-boom i Sverige.
2004 – Platt-TV – Många tjocka TV-apparater fick lämna jordelivet detta år!
2003 – Mössan – Ja, det är inte en ny uppfinning. Inte heller representerar den vår tid. Vi misstänker att det såldes rätt många mössor helt enkelt!
2002 – Kokboken – Matlagning hemma fick en renässans detta år och det såldes kokböcker som aldrig förr.
2001 – Verktyget – Hemmafixarprogrammet ”Äntligen Hemma” slog igenom stort under året och därför vann nog denna present.
2000 – DVD-spelaren – I Sverige så började vi äntligen att rensa ut bland alla våra gamla VHS-filmer!
1999 – Boken – Föregångaren till internet, det var i en bok man hittade all information förr i tiden!
1998 – Dataspelet – Dataspel såldes som aldrig förr detta året.
1997 – Det elektroniska husdjuret – Tamagotchin skapades år 1996 och året efter så hade nästan alla ett litet elektroniskt djur i fickan. Som dog hela tiden!
1996 – Internet-paketet – Nu snackar vi inte om fiber eller bredband! Det var modemet och programvaran som var en stor hit. Minns ni ljudet? Tur att ADSL kom snabbt!
1995 – CD-skivan – Helt oförstörbar enligt skaparen. Ett nytt sätt att lyssna på musik, vi är nog glada ändå att LP-skivan har återkommit.
1994 – Mobiltelefonen – Tung som en tegelsten och utan touchskärm. Det kostade 9.90kr / minut att ringa men jisses vad vi älskade våra yuppienallar!
1993 – En doft (parfym) – Detta är en svår årets julklapp. Samma år hade filmen ”En kvinnas doft” vunnit Oscar, kan det ha ett sammanband?
1992 – Tv-spelet – Super Mario Bros spelades överallt! Svampar, eldklot och prinsessor i nöd diskuterades i alla lunchrum.
1991 – CD-spelaren – Maskinen som spelade upp de nya CD-skivorna blev grymt populär detta år.
1990 – Woken – Alla ville äta asiatiskt och därför så kom wokpannan att bli en storsäljare.
1989 – Videokameran – Alla som blev filmade när de var små och hatade det räcker upp en hand! Föräldrarna älskade den!
1988 – Bakmaskin – Du satte i degen i den på kvällen och fick nybakat bröd när du vaknade. Smart idé som aldrig blev riktigt stort.

Texten är senast uppdaterad 2019-01-28 av Håkan

[Antal röster: 0 Snittbetyg: 0]

Vad tycker du?

Lämna en kommentar