Årets Julklapp 2016

playstation-vr- årets-julklapp-2016Vi – och våra besökare – hade rätt, VR-glasögonen blev årets julklapp 2016!

Valet av VR-glasögon som årets julklapp 2016 motiveras genom att vi lever i en digital tidsålder med mycket ständigt ny teknik och även ett upplevelsesamhälle där vi söker efter ”mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer”.

HUI menar att VR-glasögonen uppfyller de tre kriterierna de har ställt på årets julklapp:

 • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
 • Produkten skall representera den tid vi lever i.
 • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

VR-tekniken är inte ny, men det är först i år som den har kommit ut på bred front för allmänheten och försäljningen har kommit igång på allvar. I år har exempelvis Playstation VR, HTC Vive och Oculus Rift kommit ut. Och det är bara början, fler VR-glasögon är under tillverkning, med exempelvis bredare synfält och bättre eyetracking.

VR-glasögonen representerar tiden vi lever i då vi som bekant lever i en digitala tidsåldern med ständigt mer teknologi, uppkopplade prylar, internet of things m.m.

Tidigare spekulationer om årets julklapp 2016:

Det här tror VI blir årets julklapp 2016

Årets julklapp 2016 utses 22 november av Handelns Utredningsinstitut. Fram tills dess kan vi endast spekulera om vad som blir årets julklapp – och det är också precis vad vi har tänkt att göra här.

Nästan lika traditionsenligt som att HUI årligen utser årets julklapp så spekulerar hittajulklappar.nu om vad vi tror blir årets julklapp 2016. Det har vi gjort sex år på raken nu.

Vad tror du blir årets julklapp 2016? Rösta till höger och kommentera artikeln nedan och skriv vad du tror, eller tycker borde bli, årets julklapp i år.

Texten uppdateras fram tills dess att årets julklapp är utsedd…

årets julklapp 2016 kandidater

Vad tror DU blir årets julklapp 2016?

 • Virtual reality-glasögon (23%, 57 röster)
 • Hoverboard / Airboard (19%, 47 röster)
 • Powerbank (9%, 22 röster)
 • Zlatans klädmärke A-Z (8%, 21 röster)
 • Välgörenhet (8%, 20 röster)
 • Något HELT annat (kommentera!) (7%, 17 röster)
 • Trådlösa hörlurar (6%, 15 röster)
 • Nintendo NES Classic Mini (6%, 15 röster)
 • Apple-produkt (6%, 15 röster)
 • Pokémon GO-prylar (5%, 13 röster)
 • Prenumerationstjänster (2%, 5 röster)
 • Nya sedlarna (1%, 3 röster)

Totalt antal röster: 250

Loading ... Loading ...

Pokémon GO-tillbehör

powerbank-pokebollPokémon GO som släpptes i juli 2016 blev snabbt det mest nedladdade mobilspelet någonsin och spelet har i skrivande stund miljontals aktiva användare varje dag. Spelet går ut på att gå runt med sin smartphone eller surfplatta och fånga in Pokémons som finns utplacerade på olika GPS-positioner. Pokémon GO använder sig av s.k. ”förstärkt verklighet” (augmented reality) för att visa upp Pokémon-figurerna på skärmen.

Spelet är gratis att ladda ner, så att ge bort Pokémon som julklapp går ju inte riktigt. Däremot drar Pokémon GO mycket batteri, ett utmärkt julklappstips till alla Pokémon-spelare är således powerbanks – nödladdare som fungerar som extrabatteri till mobiltelefonen så att man kan vara ute och jaga Pokémons under betydligt längre tid.

Powerbank – extraladdare till mobilen. Årets julklapp 2016?

powerbank-årets-julklapp-2016 ?Med tanke på den hype som varit kring Pokémon är det inte helt omöjligt att powerbanks blir årets julklapp 2016. Även om så inte blir fallet så kommer nästan garanterat betydligt fler julklappar än vanligt innehålla dessa nödladdare i år.

Här hittar du Powerbanks och andra Pokemon GO-tillbehör:

 • Hundratals Powerbanks hos TheMobileStore . Pris från ca 149 kr.
 • Powerbank designad som en Pokéball på 8000 mAh. Finns hos Prylstaden . Pris: 329 kr

Hoverboard / Airboard

airboardEn hoverboard är en så kallad självbalanserande bräda, till utseendet påminner den om en skateboard som har vridits 90 grader och har hjulen placerade utanför fötterna på sidorna. Hoverboarden har som sagt självbalanserade egenskaper, ungefär som en segway: när du lutar dig framåt rullar hoverboarden framåt, lutar du dig bakåt bromsar den istället.

Hoverboarden går även under andra namn, som swagway, swegway och airboard. Populariteten fick sig en liten törn i början av året då det uppstod problem med tekniken och billiga kopior vilket ledde till att brädorna kunde fatta eld. Nu verkar dock dessa problem ha lösts sig och hoverboarden/airboarden får ses som en seriös kandidat till att bli årets julklapp 2016.

 • Finns att köpa i Sverige hos Coolstuff . Pris: 2495 kr.
 • Hobbex  har ett flertal smartboards i sitt sortiment.

Virtual reality-glasögon

vr-glasogon - årets-julklapp-2016?Under året har det kommit allt fler och bättre Virtual reality-glasögon, Oculus rift från Facebook, PlayStation VR från Sony Interactive och HTC Vive, för att nämna några. När man tar på sig VR-glasögon kliver man in i en 3D-värld där man med sina huvudrörelser styr vad som visas framför ögonen. Detta ger en häftig upplevelse och en extra dimension till spel och filmer.

Oculus Rift

Headsetet Oculus rift fick sin finansiering genom crowdfundingsajten Kickstarter och blev senare uppköpta av Facebook. Headsetet kopplas in i datorn genom en USB- eller DVI-port och ger en 3D-upplevelse på stereoskärmarna.

 • Finns att köpa på oculus.com  för 699 €, frakt på 44 € tillkommer till Sverige.

PlayStation VR

playstation-vr- årets-julklapp-2016PlayStation VR från Sony släpptes 13 oktober 2016. Displayen uppdateras med 120Hz, vilket är snabbare än Oculus Rifts 90Hz. PlayStation VR har många förutsättningar till att bli årets julklapp 2016; priset är lägre än konkurrenterna, headsetet släpps på senhösten precis lagom till julhandeln och sist men inte minst så är virtual reality glasögon riktigt hett i år.

 • Finns att köpa hos CDON  i Sverige.

Google Cardboard – budgetalternativet

google-cardboard - årets julklapp 2016?Google Cardboard är ett sätt att uppleva VR väldigt billigt, glasögonen levereras som en byggsats där man själv bygger ihop VR-glasögonen. Du kan även ladda ner ritningar och bygga ihop dina egna VR-glasögon, förutsatt att du kan följa instruktionerna och har kartong, linser, magneter, kardborrband och gummiband hemma.

 • Byggsats för att bygga ihop själv finns att ladda ner på Google.com .
 • Färdiga Google Cardboard-glasögon finns att köpa i Sverige hos Roliga Prylar  (pris: 199 kr).

A-Z Sportswear – Zlatans klädmärke

a-z-zlatan-kläder - årets-julklapp-2016?Zlatan Ibrahimovic avslutade sin landslagskarriär i det svenska landslaget efter fotbolls-EM i somras. Ungefär samtidigt lanserades hans klädkollektion A-Z Sportswear med sportkläder och funktionskläder till herr och junior. Även en damkollektion är under utveckling, men den har i skrivande stund inte lanserats.

Zlatan har varit mycket på tapeten i år och hans sportkläder kommer säkerligen att återfinnas i många mjuka klappar runt om i landet på julafton.

 • Finns endast att köpa online på A-Z.com .

Apple Watch series 2

apple-watch-2-julklappAtt aktivitetsarmbandet blev årets julklapp 2014 minskar sannolikheten för att en liknande produkt blir årets julklapp i år. Apple lanserade på sitt event den 7 september i år Apple Watch series 2 som nu bl.a. är vattentät och har en kraftfullare processor, ljusstarkare skärm och inbyggd GPS.

Apple Watch series 2 kostar från 4495 kr, även det dyra priset är något som talar emot att Apples smarta klocka blir årets julklapp i år. Även nya iPhone 7 och iPhone 7 plus är båda för dyra och inte tillräckligt nytänkande för att vara seriösa årets julklapp-kandidater.

Ett bättre julklappstips – än att ge bort själva mobilen – är tillbehör till iPhone 7 och andra smartphones:

 • Stort utbud av skal, mobilväskor och andra mobiltillbehör hos TheMobileStore .
 • iPhonebutiken.se  är specialiserade på tillbehör till iPhone, iPad och Apple Watch.

Mini-Nintendo 8-bitars

nintendo-nes-classic-mini-editionNintendo har i år släppt Nintendo NES Classic Mini, en mini-variant av Nintendos populära 8-bitarskonsol, 30 år efter att originalet släpptes i Sverige. Mini-Nintendot är inte större än att man kan hålla det i handflatan. Konsolen ansluts till en bildskärm med den medföljande HDMI-kabeln, man spelar med den medföljande handkontrollen.

Spelkonsolen är förprogrammerad med 30 klassiska Nintendospel, exempelvis Castlevania, Donkey Kong, Final fantasy, Ice climber, Mega Man, Metroid, Pac-man, Punch-out, Super Mario Bros 1-3, The Legend of Zelda och Zelda II.

Tyvärr går det inte att lägga till fler än de förinstallerade spelen eller använda sina gamla Nintendo-kassetter. Men å andra sidan slipper man blåsa på kassetterna för att få dem att fungera (!) och det går nu även att pausa spelen och fortsätta spela vid ett annat tillfälle.

Finns att köpa i Sverige hos:

Fler Nintendo-prylar:

 • Flera varianter av Nintendo NES 8-bitarskonsoler och handkontroller hos Prylstaden .
 • Närmare 200 Nintendoprylar och accessoarer finns att köpa hos Roliga Prylar 

Prenumerationstjänster

glossyboxPrenumerationstjänster eller prenumerationsboxar innebär att man med jämna mellanrum får hem en ”box” i brevlådan med produkter från vald nisch, exempelvis skönhetsprodukter, underkläder, modeprylar, hundfoder eller träningstillskott.

Prenumerationstjänsten är inte direkt någon nyhet för i år – Linas matkasse grundades redan 2008 (och matkassen blev årets julklapp 2011) och Glossybox’ prenumerationstjänst på skönhetsprodukter startade 2011 – men det är först nu som antalet olika prenumerationslösningar har ökat stort.

Priset på en box är vanligtvis lägre än vad det skulle kosta att köpa produkterna separat. En till fördel – om man nu tycker det är en fördel – är själva överraskningsmomentet. Man vet inte på förhand exakt vad som kommer finnas i boxen.

Sara Öhman, som driver prenumerationstjänsten Nutribox med personligt anpassade träningstillskott, säger till e-handel.se att hon tror att boxarna skulle kunna bli årets julklapp 2016:

– Det är absolut en uppåtgående trend även om vi nu pratar om den mer än beställer. Jag vill nästan tro att det kommer att bli årets julklapp, om inte officiellt så i frekvens under granen. Någonstans i november kommer prenumerationsboxar att explodera, om jag får sia.

 • Prenumeration på personligt anpassade träningstillskott från Nutribox . Boxen kostar 199 kr/månad och värdet på produkterna är alltid minst 250 kr.
 • Presentkort på Linas matkasse  går att ge bort i julklapp. Finns att köpa från 299 kr.
 • Ge bort presentkort på nya tjänsten Testagram  så får mottagaren boxar hem med ”spännande produktnyheter som lanserats i detaljhandeln”. Presentkort på 3 boxar kostar 297 kr (värdet på innehållet minst 450 kr).

Trådlösa hörlurar

gear-iconxTrenden går mot mer trådlösa hörlurar, ett tecken i tiden är att nya iPhonen för första gången inte har något hörlursuttag utan det är endast trådlösa hörlurar som gäller (om man inte vill använda sig av en adapter).

En ny och spännande produkt inom trådlöst är Samsungs trådlösa in-ear-hörlurar – Gear IconX – ett par minimalistiska hörlurar som inte kräver någon sladd mellan öronsnäckorna som du ser på bilden här till höger.

Hörlurarna har inbyggda funktioner som mediaspelare och sensorer för aktivitetsmätning. Vikten är endast 6 gram per öronsnäcka, trots detta får man plats med ett 4 GB minne. Den effektiva lyssningstiden är inte fullt så imponerande 1,5 timme, men ett laddningsfodral medföljer som gör att man kan ladda upp hörlurarna även när man är på språng och inte har tillgång till eluttag.

 • Gear IconX finns att köpa i Sverige hos MyTrendyPhone . Pris: 2107 kr
 • Fler trådlösa hörlurar hittar du hos Headler . Pris från ca 399 kr

Välgörenhet

Kriget i Syrien rasar alltjämt och hjälpbehoven är enorma. Istället, eller utöver, att ge en julklapp kan du ge en gåva till en välgörenhetsorganisation för något ändamål du tycker är behjärtansvärt. Många välgörenhetsorganisationer har även julklappsbutiker på sina hemsidor där man kan välja att ge bort en julklapp där delar av förtjänsten går till välgörande ändamål.

Hittajulklappar.nu skänker varje år pengar till olika välgörenhetsorganisationer, i år har vi valt att bli vänföretag till Barncancerfonden. Vi har även en sida där vi tipsar om olika välgörenhetsorganisationer samt julklappstips där hela eller delar av förtjänsten går till välgörande ändamål.

Välgörenhet var tippat av spelbolaget PAF att bli årets julklapp i fjol, så blev som bekant dock inte fallet.

De nya sedlarna 2016

nya-sedlar-2016Även i år har Sveriges Riksbank gett ut nya sedlar och mynt. Den här gången är det nya 500- och 100-kronorssedlar samt 1-, 2- och 5-kronor.

Har du tänkt att ge bort pengar i julklapp kan du med fördel ge bort en ny, och gärna ovikt, sedel. Speciellt om sedlarna fortfarande är ovanliga i handeln under julen.

Eller varför inte ge bort 608 kr? Ett exemplar var av varje mynt- och sedelnyhet.

[Antal röster: 19 Snittbetyg: 2.9]

Artikeln senast uppdaterad

Vad tycker du?

hit counter
preloader