Julmarknader 2015

jul på lisebergLiseberg är lite av centrum för julen i Sverige. Det är många som håller Lisebergs julbord som det bästa i hela vårt avlånga land och arrangörerna på nöjesparken tar även sin julmarknad på största möjliga allvar. Liseberg är hem för Sveriges absolut största julmarknad och frågar man göteborgarna själva är marknaden även den klart bästa.

Drygt 80 handelsbodar erbjuder allt från delikatesser och julgodis till hantverk och hudvård. Julbelysning glittrar i varje hörn och isbanan Spegeldammen ligger spegelblank och inbjudande. Det är onekligen något speciellt med jul på Liseberg.

Julmarknader Göteborg

[box style=”rounded”]

Jul på Liseberg

Öppettider: Julmarknaden på Liseberg har varierande öppettider och håller under 2015 öppet alla dagar (inte på julafton) från 20/11 fram till 30/12.
Adress: Liseberg, Örgrytevägen 5, 402 22 Göteborg[/box]

Ett alternativ till den omfattande julmarknaden på Liseberg är att ta en tripp till den mysiga gamla stadsdelen Haga i Göteborg. På kullerstensgatorna där anordnas det julmarknad varje år. Mer äkta än så här blir det nog inte inte då den härliga kulturmiljön gör sitt för att skapa den där riktigt genuina känslan av jul. Marknaden pågår mellan 28/11 – 20/12.

Om du vill ta dig en bit utanför stadens jäkt finns anrika Gunnebo slott i Mölndal, där du kan få dig en tallrik julgröt och handla traditionella julvaror. Marknaden hålls i år den 29-30/11.

[box style=”rounded”]

Gunnebo slott julmarknad

Öppettider: 29 – 30 november 2015
Adress: Gunnebo Slott, Christina Halls väg, 431 36 Mölndal[/box]

Julmarknader Stockholm

skansen-julmarknadI Stockholm hittar du konkurrenten till vad som göteborgarna påstår vara Sveriges största julmarknad. Precis som på Liseberg har man på Skansen firat jul i en smärre evighet, närmare bestämt ända sedan 1903. På Skansen kan du ta del av julstämning alla helger i advent med försäljning av traditionella julvaror och dans kring granen. De gamla byggnaderna, den vackra kulturmiljön och de många djuren skapar tillsammans en av Stockholms mysigaste platser där det inte är några större problem att komma i julstämning.

Under 2015 är det marknad på Skansen under varje helg i december. Man anordnar också julfirande av olika slag hela vägen fram till trettonhelgen.

[box style=”rounded”]

Skansen julmarknad

Öppettider: Varje helg under december 2015.
Adress: Skansen – Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm[/box]

Det finns såklart fler alternativ att tillgå när det kommer till julmarknader i Stockholm. Steninge Slott har till exempel en egen julmarknad där du kan handblåsa din egen julkula. Bland andra alternativ finns den centralt belägna julmarknaden i Kungsträdgården, julmässan på Drottningholms Slott och sist men inte minst Gamla Stans julmarknad på Stortorget, öppen varje dag fram till och med dagen före dopparedagen 23/12.

Ytterligare ett alternativ är den lantliga julmarknaden på Utö – en julmarknad med hela 30 år i ryggen som håller öppen under helgerna i december månad. Julmat, prylar, godis, pepparkakor, glögg och allt annat som kan tänkas få dig på julhumör finns på plats.

[box style=”rounded”]

Utö julmarknad

Öppettider: Marknaden är öppen helgerna 5-6/12 och 12-13/12.
Adress: Utö Värdshus AB, Gruvbryggan, 130 56 Utö[/box]

Julmarknader Malmö

Huseby-bruk julmarknadI Malmö har du Malmö Stads Julmarknad, en marknad som mer eller mindre utgör en institution i den skånska julkulturen. Marknaden återfinns på Södra Tullgatan och är med ett fåtal undantag öppen mellan 11-23/12.

Ett par mil söder om Växjö återfinner du julmässan på Huseby Bruk, en av Nordens största. Här finns lite drygt 200 utställare och det är över 30 000 besökare som kommer hit varje år. Handtillverkade julbockar, halmarbeten och handstöpta ljus – allt finns här. Huseby Bruk har också landets största ansamling av gårdsföretag som säljer brännvinsost, knäcke, lingonbröd, korvar, marsipan, vilt, heminlagd sill och egen glögg.

[box style=”rounded”]

Huseby Bruk julmarknad

Öppettider: Julmarknaden är öppen mellan 7/11-15/11.
Adress: Huseby Bruk, Grimslöv, 340 32 Grimslöv[/box]

Julmarknader resten av Sverige

Jamtli Julmarknad i Östersund bjuder mellan den 4-6 december på traditionsenlig julmarknad med mat, hantverk, och underhållning på gammaldags vis. Det blir kanske en långväga resa för de flesta, men julmarknaden i Östersund är onekligen pittoresk med sina hundspann, hästdragna slädar och fina hantverk. Östersund kan också alltid utlova att julmarknaden blir vit.

[box style=”rounded”]

Jamtli Julmarknad

Öppettider: 4-6 december 2015.
Adress: Jamtli Julmarknad, Museiplan, 831 31 Östersund[/box]

Vadstenas julmarknad hör till Sveriges äldsta marknader och är också en av de största julmässorna. Vadstenas vackra slottsmiljöer och det magnifika julbordet slår det mesta. Njut av julfirande i världsklass mellan 26/11 och 29/11.

[box style=”rounded”]

Vadstenas julmarknad

Öppettider: Mellan 26 – 29 november 2015.
Adress: Hamngatan 4, Nya Slottsbron, 59230 Vadstena[/box]

En av Västsveriges största marknader finns på Tjolöholm slott i Kungsbacka. Förra året firade man 25-årsjubileum. I år anordnas marknaden mellan den 13-22 november.

[box style=”rounded”]

Tjolöholm slott julmarknad

Öppettider: Mellan 13-22 november.
Adress: Tjolöholms Slott, 439 74 Fjärås[/box]

Sist men inte minst har vi Julita Gård i Södermanland. Helgen 6-8/12 bjuder man på stämningsfull julmarknad med över 80 av landets bästa hantverkare. En sak du som besökare inte får missa är den välfyllda matboden med julbordets alla delikatesser. Se bara till att snöra på dig dina bekvämaste skor. Julita gård är nämligen till ytan Sveriges största museum (en del av Nordiska Museet).

[box style=”rounded”]

Julita Gård julmarknad

Öppettider: Helgen 6-8 december.
Adress: Julita Gård, 643 60 Julita[/box]

Har du tips på mer julmarknader 2015? Kommentera nedan.

Texten är senast uppdaterad 2019-10-03 av Håkan

[Antal röster: 1 Snittbetyg: 5]

Vad tycker du?

Lämna en kommentar