Black Friday

Prenumerera på RSS

Black Friday är sedan ett par år tillbaka nummer ett bland shoppingdagar i Sverige. Det var 2013 som ett större antal butikskedjor och stora webbutiker började uppmärksamma shoppingtraditionen från andra sidan Atlanten och ta fram rabatter och andra erbjudanden specifikt för den fjärde fredagen i november. Sedan dess har intresset för Black Friday fullkomligt exploderat. Idag trumfar denna speciella shoppingdag till och med mellandagarna som den tid på året då vi shoppar som mest. Många passar på att göra fynd för att fylla säcken med julklappar. Andra tar chansen att fynda saker till sig själva till fina rabatter.

Varför heter det Black Friday?

Det finns flera anledningar till att den fjärde fredagen i november populärt kallas Black Friday. En anledning är att dagen, som kan sägas markera startskottet för den intensiva julhandeln, inträffar ungefär då detaljhandeln traditionellt börjar kunna visa ”svarta siffror” för året. Med andra ord markerar dagen den tiden då detaljhandeln börjar bli lönsam. En annan anledning är av en helt annan karaktär. På slutet av 1950-talet började fler och fler ta ledigt fredagen efter Thanksgiving för att på så sätt få fyra dagar ledigt från arbetet. Det innebar att det plötsligt var många fler personer i mörka vinterkläder på städernas gator och torg jämfört med en vanlig fredag.

Rabatter och erbjudanden i mängder

Varifrån benämningen kommer, är idag dock inte något som särskilt många funderar kring. Fullt fokus är nämligen på att hitta riktigt bra rabatter och erbjudanden. Under både själva Black Friday, samt lördagen och söndagen som följer, har såväl butiker i gallerior och på stan som webbutiker av alla de slag olika erbjudanden för sina kunder. Det kan handla om rejält prissänkta produkter, erbjudanden av typen tag tre – betala för två, fri frakt och mycket annat. I princip är Black Friday nu ett så inarbetat koncept att ingen enskild butik eller webbutik kan avstå från att presentera prissänkningar eller andra erbjudanden.

Det var de största butikskedjorna inom hemelektronik som gick i bräschen för Black Friday när konceptet introducerades för omkring fyra år sedan. Det är fortfarande hemelektronikkedjorna som brukar marknadsföra Black Friday mest aggressivt, men bredden är stor. Det brukar råda Black Friday-yra även i klädbutiker, hos resebyråer, hos bilhandlare, i leksaksbutiker och hos guldsmeder.

Cyber Monday

Majoriteten av de större webbutikerna tar fram specialerbjudanden för fredagen. Emellertid är det också många som drar igång större kampanjer veckan därpå med start på måndagen. Måndagen efter Black Friday kallas idag populärt Cyber Monday och är en företeelse som omsätter minst lika mycket som Black Friday.

Eftersom webbutiker inte är lika begränsade som vanliga butiker med tanke på exempelvis öppettider och lager, brukar webbutikerna faktiskt erbjuda rabatter och andra erbjudanden under flera dagar. Många tjuvstartar redan ett par dagar innan Black Friday och avslutar kampanjerna mer än en vecka senare.

Några bra tips för dig som tänkt handla under Black Friday:

  • Stirra dig inte blind på priset – jämför produkten hos flera olika butiker.
  • Kolla upp villkor för framför allt öppet köp innan du handlar, har butiken prisgaranti kan du se om du hittar produkten billigare hos någon annan.
  • Det är oftast störst chans att hitta bra priser på dyrare premiumprodukter som det annars sällan är rea på, som smycken, TV-apparater, Apple-produkter såsom iPhone-modeller och Airpods.
  • Passa på att köpa produkter eller tjänster som du redan har tänkt köpa sedan tidigare – impulsköp inte saker du kanske inte behöver för att du blir lockad av det låga priset!

Bloggat om Black Friday:

Black Friday 2019

Fredagen den 29:e november så är det dags för Black Friday 2019 – den svarta fredagen som är något av startskottet för årets julhandel. Under Black Friday så går det att fynda hos många butiker då olika typer av rabatter, rabattkoder och reor är väldigt vanliga. Under Black Friday, och under hela veckan och helgen, […]

Cyber Monday 2018

Cyber Monday är dagen som efterföljer Black Friday och Black Weekend och är själva avslutningsdagen för alla Black Week-erbjudanden. Cyber Monday är alltså sista chansen att fynda julklappar till REA-priser.  Var alltid vaksam när du handlar under Cyber Monday – det har förekommit att butiker smyghöjer priserna veckorna innan BlackWeekend för att kunna visa på […]

Black Friday 2017

Black Friday är startskottet på julhandeln och infaller alltid den fjärde fredagen i november. Black Friday är ursprungligen en amerikansk tradition och härstammar från att det var vid den här tidpunkten som företagen började gå plus, då gick siffrorna från att vara röda till att vara svarta i bokföringen. Har du tänkt att handla någon […]

Topp 10 Black Friday-julklappstips 2016

Här kommer våra utvalda topp 10 Black Friday-julklappstips. Populära julklappar som man kan få mellan 20% – 50% rabatt på just idag. Erbjudandena gäller endast idag på Black Friday, fredag den 25 november. För vissa julklappstips behöver man skriva i rabattkod, i andra fall räcker det att lägga produkten i varukorgen och gå till kassan för […]

hit counter
preloader