Det är inte försent - här hittar du bra sista minuten julklappar 2023!

Så får du råd med julklapparna

så får du råd med julklappar

Inför julen 2022 känner många människor oro om hur man ska ha råd med julklapparna. Det är rekordhög inflation, fortsatt krig mellan Ryssland och Ukraina, räntehöjningar och risk för att elräkningarna blir riktigt höga i höst och vinter. Hur ska man till råga på allt ha råd att köpa julklappar till barn och familj?

Av denna anledningen har vi sammanställt lite tips och förslag som kan hjälpa dig att komma undan billigare både vad gäller julklappar och julfirande, så att du kan känna lite mindre ångest och istället få en fin jul med mycket julstämning.

1) Var ute i god tid och planera

Gör inga impulsköp vad gäller julklappar. Att den 20:e december inse att man behöver köpa julklappar är sällan en god idé. Att vara ute i sista stund innebär att besluten inte är genomtänkta och julklapparna sannolikt blir dyrare än tänkt.

Planera istället redan nu (efter att du har läst klart det här inlägget) och gör en lista på vilka personer du borde köpa julklappar till, vad de sannolikt vill ha och hur mycket du kan tänka dig att lägga på julklappar.

2) Handla julklapparna under Black Friday

Under Black Friday går det att komma undan billigare och på så sätt spara pengar på julklappsinköpen. Se bara till att återigen inte göra några impulsköp – bestäm dig innan vad du vill köpa och slå sen till på Black Friday.

Tyvärr får man sällan bra pris på nya produkter, spelkonsoler eller liknande, utan det är oftast produkter som är 2 – 3 år eller äldre som det går att göra bra fynd på.

Även adventskalendrar för vuxna kan vara smart att köpa under Black Friday då de ofta reas ut till 20 – 30 %. Detta om man är villig att ta risken att favoritkalendern är slut samt att leveransen kanske kommer efter 1:a december så att man missar den magiska första lucköppningen.

3) Spara pengar på olika sätt

Ett sätt att ha råd med julklapparna är att spara pengar på olika sätt – dra ner elförbrukningen, dra ner på take away-mat och gör storkok hemma istället, förhandla ner bolåneränta, avsluta streamingtjänster du inte behöver och sälj saker du inte behöver på Blocket eller Tradera.

4) Hitta riktigt billiga julklappar

Julklappar behöver inte kosta tusentals kronor – det finns gott om riktigt bra, roliga och billiga julklappar för runt 50 – 100 kr. Vi har en lista över 50 roliga julklappar under 50 kr och tips på bra julklappar under 100 kr.

5) Ge bort saker du gjort själv

Ett sätt att ge bort gratis julklappar är att ge bort saker du gjort själv. Är du duktig på hantverk – och har tid och lust – kan du ge bort kreationer du skapat själv som grytvantar, stickade mössor, väntar och liknande.

Har du ett överskott av frukt eller bär efter sommaren kan du ge bort sylt, saft eller marmelad i glasburkar med egna etiketter. Sannolikt både uppskattat av mottagaren och för dig blir det en gratis julklapp du kan ge bort.

6) Ge bara julklappar till barnen

Då det är svåra – eller åtminstone oroliga – tider för många kan ni i familjen eller släkten komma överens om att antingen inte ge julklappar alls, bara ge till barnen eller sätta en gräns för hur mycket julklapparna får kosta. Ni kan t.ex. bestämma att ingen behöver ge julklapp för mer än 100 eller 200 kr.

De som mest uppskattar julklappar av oss är trots allt barnen – att bara ge julklappar till barnen kan vara ett bra tips inför julen 2022.

7) Köp inte julklappar på kredit

Även om det kan vara lockande att köpa nu och betala i januari eller februari så är det sällan en god idé. Har man inte råd nu är det inte säkert att man har råd sen, speciellt inte när det tillkommer ränta och avgifter.

Planera istället och drar ner på kostnaderna för julklapparna så att du har råd.

8) Köp begagnat istället för nytt

Precis som det kan vara en bra idé att sälja på Blocket och liknande för att få in extrapengar kan man även köpa julklappar på olika marknadsplatser. Du kan hitta både leksaksbilar, LEGO, cyklar, barbiedocker m.m. Om leksakerna är i gott skick eller i sin originalförpackning spelar det ingen roll för barnet att du har köpt det billigare. Dessutom bättre för miljön.

[Antal röster: 1 Snittbetyg: 5]

Foto av författare
Elin är skribent på HittaJulklappar, hon har tidigare jobbat som webbredaktör på flera mode- och skönhetsmagasin. Att komma på riktigt kluriga och bra julklappstips är den utmaningen hon gillar mest inför julen - både till egna familjen och klappar att tipsa om på Hittajulklappar.nu. | Kontakt: elin@hittajulklappar.nu

Lämna en kommentar

preloader