Maries Strålande Jul – Pixelgrafik, julkortsswappen och julhemsidor

Marie startade julhemsidan Maries Julstuga redan under förra årtusendet (1999), långt innan det fanns några julbloggar i dagens bemärkelse. Julhemsidan finns kvar online men numera bloggar hon på julbloggen Maries strålande jul. I intervjun här berättar Marie mer om sina hemsidor, hur hon skapade sin imponerande juliga pixelgrafik i Paint och om Julkortsswappen som hon anordnar fungerar.

Berätta lite kort om dig själv för hittajulklappar.nu’s besökare. Hur kommer det sig att du började blogga om julen?

mariesjulbloggJag älskar att baka och pyssla inför julen och jag älskar julmusik. Jag hade själv drömjular under min uppväxt, och vill skapa detsamma för mina 4 barn.

För mig började det redan 1999 med att jag gjorde en hemsida om julen och 2006 började jag även att blogga om julen. En av anledningarna är förstås att dela med mig och inspirera andra men naturligtvis är en stor anledning att jag genom julbloggen kan frossa i julen när jag känner för det. Under åren har jag kunnat arbeta med min hemsida eller julblogg när jullängtan har dykt upp under andra årstider än vintern. Dessutom är det en varm gemenskap mellan julbloggarna och det är trevligt att inte känna sig ensam om att tänka på julen långt innan de jag känner IRL gör det.

På min julsida ritade jag själv min grafik. Jag ritade den i det gamla programmet Paint, dvs helt utan finesser utan jag ritade den prick för prick i förstoring. Det kunde ta flera timmar innan jag blev nöjd med en bild men när jag väl gjort en figur kunde jag ändra färger och använda dem i andra sammanhang. Jag ville ta med mig något av hemsidan Maries Julstuga till bloggen så därför har jag använt mig av min grafik i topbannern. Jag tror inte det är så många som förstått att jag ritat den helt själv i pixelgrafik men för mig är det mitt lilla signum och den känns rätt för mig eftersom jag eftersträvar en personlig julblogg.

Du anordnar via din blogg något du kallar ”Julkortsswappen”. Vad innebär den?

Jag älskar att skicka och få julkort och tycker det är synd att det skickas allt färre riktiga julkort utan istället sker hälsningarna via andra medier. Därför ordnar jag julkortsswappen där alla får vara med. Alla julkorten skickas till mig tillsammans med ett returkuvert, jag delar upp och postar tillbaka. Det har varit lite olika upplägg, från början bytte alla med alla men när det var 25 deltagare som skickade 25 julkort började det ta lång tid att administrera så numera skickar alla 5 julkort vardera till mig i ett kuvert. Jag delar sedan upp julkorten och skickar tillbaka så varje deltagare får 5 olika julkort från andra deltagare.

Hur får du inspiration till dina blogginlägg?

Jag skriver om det som faller mig in, och som jag tror kan glädja andra, jag vill sprida julglädje med min blogg. Jag har ända sedan starten 1999 varit ganska personlig i mina berättelser och delat med mig av mina egna jular, och jag använder nästan enbart egna foton. Undantag är t.ex sponsorers foton. Ibland kan jag tänka att har jag egentligen mer att dela med mig av, julen är ju mycket traditioner men när höstmörkret lägger sig får jag varje år en längtan efter julen och då är bloggen ett bra forum så jag får nog svara att det är min kärlek till julen som inspirerar mig.

Vilka andra julbloggar följer du?

I många år följde jag alla julbloggar jag hittade men nu finns det så många så det skulle inte gå. Jag har mina favoriter och flera av dem har jag följt i många år. Jag gillar bäst de som skriver personligt och som använder egna foton, helt enkelt delar med sig av sin egen kärlek till julen.

När på året börjar du fundera kring julen och julklappar, och när börjar du julpynta hemma?

Hm, alltså jag kan köpa julklappar under hela året om jag hittar något passande och tankar om julen kan komma upp när som helst. Det brukar dock bli mer intensivt när sommarsemestern närmar sig slutet, vädret blir kallare och kvällarna mörkare fast det är ju inte så att jag direkt längtar till julen utan snarare nedräkningen under hösten.

Förut tog vi fram adventssakerna lördagen innan första advent men de senaste åren har det blivit helgen innan så man hinner njuta av all fin julbelysning lite längre och jag tycker det är så mysigt att ha adventsljusstakarna framme när julbaket börjar. Efter advent plockas pyntet fram allt eftersom, granen brukar vara det sista och den brukar vi köpa och ta in till Lucia.

mariesjulblogg

Vilket är ditt bästa julminne?

Den där pirriga julkänslan man hade i magen som barn, den varma gemenskapen och alla förberedelser. Ett minne är morgonen den 1:a december, att smyga ut till paketkalendern och känna känslan av att allt det magiska hade börjat men att det ändå fanns så många dagar kvar att uppleva julglädjen på. Alla mina julminnen har samma grund, den varma kärleksfulla familjen som samlas och firar julen tillsammans.

Vilken är den bästa respektive sämsta julklappen du har fått?

Få saker kan väl slå barndomens julklappar, jag minns speciellt en husbil till Barbiedockorna som jag inte trodde att jag skulle få eftersom den var så dyr men den bästa var nog en stor monchichi som var väldigt efterlängtad. Än idag 35 år senare sitter den på en hylla i vårt sovrum <3

Vågar jag berätta om den sämsta? Det var upphängningskrokar till våra vinterdäck som vi inte hade önskat oss, inte ville ha och inte kunde använda eftersom vi bodde i ett K-märkt hus och vi fick naturligtivs inte skada den 200 år gamla stengrunden. Dessutom hade vi redan ett förråd med fristående hyllor i källaren där vi förvarade vinterdäcken.

Vad tror du blir årets julklapp 2016?

Ingen aning, jag brukar inte fundera på det eftersom det aldrig är något jag brukar ge bort.

Vilka är dina bästa tips för att hitta bra julklappar?

Till vuxna är det att vara lyhörd under året och lista ut något som mottagaren önskar utan att de tänker på att önska sig det. Gärna något man kanske inte skulle unna sig själv, dock inte för dyra saker eftersom vi inte ger det i min släkt.

Till barn och tonåringar så tycker jag att julafton ska få vara den magiska dagen då deras önskningar (under rimliga former) får slå in.

 Klicka här för att besöka Maries strålande jul!

Texten är senast uppdaterad 2016-11-21 av Håkan

[Antal röster: 7 Snittbetyg: 4.9]

Vad tycker du?

Lämna en kommentar

preloader